Pământul a devenit cu 50% mai tăcut în ultimele luni. Seismologii sunt încântați de schimbare
Pandemia provocată de COVID-19 a dus la un „val de liniște” global, potrivit seismologilor, scrie The Guardian.
Zgomotul de frecvență ridicată provocat de activitățile umane și industrii a scăzut cu 50% din această primăvara până acum. Cu mai puține zboruri, trafic și multe fabrici funcționând la capacitate redusă, cele mai mari surse de zgomot sunt mai tăcute.
Chiar dacă experții au echipament modern pentru a măsura diferitele fenomene seismologice de pe Terra, zgomotele umane maschează semnalele la frecvență înaltă.
“Seismografele din mediile urbane sunt importante pentru maximizarea acoperirii spațiale a rețelelor seismice și pentru avertizări privind pericolele geologice locale, chiar daca zgomotul seismic antropogen degradează capacitatea lor de a detecta semnale trecătoare asociate cu cutremure și erupții vulcanice,” explică cercetătorii în studiul lor, potrivit Popular Mechanics.
Din moment ce Pământul a devenit cu 50% mai tăcut, experții pot asculta zgomotul planetei și aceste date vor fi extrem de folositoare pentru crearea modelelor seismice și alte studii bazate pe tipare de zgomot.
Lipsa zgomotului produs de oameni va permite seismologilor să își eficientizeze predicțiile, chiar și pentru zone în care au loc cutremure mici.
Chișinăul, gata să livreze 72 de generatoare electrice instituțiilor educaționale și sociale din Zona de Securitate, afectate de criza din stânga Nistrului, provocată de de Federația Rusă: A fost accesat Mecanismul de Protecție Civilă al UE
Rusia continuă să țină Transnistria în frig și întuneric. „Gazprom” NU a făcut încă rezervări de capacitate pe luna februarie pe gazoductul transbalcanic, pentru a transporta gaze în regiunea transnistreană
Proiect-pilot la VAMĂ: Șoferii de camioane se vor putea înscrie din timp în sistemul digital pentru traversare programată a frontierei și nu vor mai sta la rând! „BQS, pas important în soluționarea congestionărilor de trafic la frontieră”