Pâine cu INTERESE. De la cine cumpără statul produse alimentare pentru școli, grădinițe și spitale
Anual, instituțiile de stat din R. Moldova încheie mii de contracte de achiziții pentru procurarea produselor alimentare. Valoarea totală a acestor tendere se ridică la câteva miliarde de lei, bani care ajung, tradițional, în conturile a vreo 15 companii.
Printre firmele preferate de stat pentru a livra produse alimentare în școli, grădinițe, spitale și alte instituții publice se regăsește și compania unui deputat, dar și firme fondate de persoane apropiate aleșilor locali.
Achiziții, între colegi
Contractele de achiziții ale produselor alimentare îi asigură venituri substanțiale deputatului democrat Oleg Sârbu.
Ani la rând, firma „Vlados-Com”, fondată încă în 2005 de parlamentar, câștigă licitații publice pe bandă rulantă. În 2015, compania și-a luat angajamentul să livreze produse alimentare în baza a o sută de contracte semnate cu instituții de stat. Valoarea totală a acestor achiziții este de peste 4,4 milioane de lei.
Pe 11 septembrie curent, „Vlados-Com” SRL a fost desemnată câștigătoare a unei licitații organizate de Direcția de Învățământ, Tineret și Sport din Briceni pentru procurarea produselor alimentare în valoare de circa 900 de mii de lei. Acesta este cel de-al treilea contract încheiat anul acesta de instituție cu firma lui Oleg Sârbu.
În februarie și iulie, Direcția a mai procurat produse alimentare în valoare de 1,3 milioane de lei de la companie, acestea fiind cele mai scumpe contracte dintre cele semnate de „Vlados-Com” anul acesta. Întâmplător sau nu, dar noul președinte al raionului Briceni este coleg de partid cu Oleg Sârbu.
„Suntem apreciați pentru calitate”
„Maximos-Pan”, o altă firmă fondată de Oleg Sârbu, a câștigat anul acesta 16 licitații publice în nordul republicii pentru aprovizionarea cu produse alimentare. Contractele valorează peste 900 de mii de lei. La fel ca și în cazul firmei-soră, contractele au fost încheiate cu mai multe autorități publice locale din nordul republicii, administrate, în special, de reprezentanți ai Partidului Democrat.
„Dacă ați analizat atent licitațiile câștigate de firmele mele, ați observat că ele câștigau licitații și anterior. Și pe timpul PLDM, și pe timpul Partidului Comuniștilor. Noi suntem apreciați pentru faptul că oferim produse calitative, iar atunci când este vorba despre alimentația copiilor, prețul contează mai puțin decât calitatea produselor”, ne-a explicat Oleg Sârbu. Deputatul afirmă că anul acesta există mai multe probleme din cauză că autoritățile contractante nu își pot onora obligațiile de achitare a produselor procurate.
„Din această cauză, nu știm cum va fi anul viitor. Nu cred că vor mai exista atâția doritori de a participa la licitații”, a mai spus Sârbu.
Preferințele găgăuzilor
În regiunea găgăuză, o bună parte din contractele de livrare a produselor alimentate le câștigă compania unui politician local, Alexandru Chendighelean.
Anul acesta, firma a livrat produse alimentare de peste 5,3 milioane de lei școlilor, grădinițelor, spitalelor și altor instituții din UTA Găgăuzia și Taraclia.
„Fabrica Oloi Pac”, fondată de o altă companie care aparține lui Chendighelean și e administrată de soția acestuia, a încheiat în 2015 peste o sută de contracte cu statul.
Alexandru Chendighelean este o figură cunoscută în regiunea găgăuză. Acesta a participat la toate scrutinele electorale din ultimii ani din autonomie.
Chendighelean nu a fost de găsit pentru a comenta succesul său la licitațiile de stat.
Sancțiuni ignorate
Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat, în ultimii ani, mai multe cazuri de conflict de interese cu implicarea unor primari care au procurat, prin licitație, produse alimentare pentru școli și grădinițe de la firme fondate de soțiile, copiii sau alte rude ale aleșilor locali. Primarii au fost amendați, presa i-a criticat, dar tenderele au continuat.
În mai 2014, CNI l-a acuzat pe primarul orașului Ialoveni, Gheorghe Caracuian, că ar fi favorizat firma ginerelui său care a câștigat mai multe licitații publice pentru asigurarea cu produse alimentare a grădinițelor din localitate. Alesul local a fost sancționat pentru admiterea conflictului de interese, dar contractele cu SRL „Ialpanis”, firmă în care fiica sa deține calitatea de fondator, iar ginerele, Ion Ciobanu, este administrator, au continuat.
De la adoptarea constatării CNI, „Ialpanis” a câștigat încă 11 licitații publice organizate în orașul Ialoveni. Valoarea totală a acestora este de peste jumătate de milion de lei.
„Firma a continuat să participe la licitații, pentru că legea nu îi interzice. Eu însă m-am retras din comisia de licitație pentru a nu mai fi acuzat de conflict de interese. Dacă această companie a propus cel mai bun preț, de ce trebuie să fie discriminată?”, întreabă fostul primar.
Preferații statului
Afaceri profitabile din vânzarea produselor alimentare autorităților locale a făcut în ultimul an și unul dintre consilierii Consiliului local din satul Budăi, raionul Telenești, Valentin Scurtu.
Firma alesului local, „Budăi Grup”, a semnat în 2015 35 de contracte de achiziții cu mai multe primării din raionul Telenești și Sângerei. Pentru a evita acuzațiile de conflict de interese, Scurtu s-a ferit să participe la licitațiile organizate în Budăi. În schimb, din contractele încheiate cu celelalte autorități locale din raion a obținut un venit de 791 de mii de lei.
În R. Moldova există peste 20 de companii care participă constant la licitațiile publice de achiziționare a produselor alimentare. Cele mai multe contracte semnate cu statul le au „Artprest Grup”, „Sanex-Comerț”, „Chiupon” și „Slaven Lux”.
ULTIMA ORĂ, VIDEO // Krasnoselski nu mai așteaptă „gazul umanitar” promis de Rusia și este gata să PLĂTEASCĂ pentru livrările asigurate de „Moldovagaz”. „Transnistria este pregătită pentru reluarea livrărilor. Garantam plata”
Reuniune NATO: SUA, Germania, Franța, Regatul Țărilor de Jos și Marea Britanie vor ajuta R. Moldova să-și consolideze capacitățile de apărare și să-și sporească reziliența în fața provocărilor hibride cu care se confruntă
Șaptezeci de școli din R. Moldova, dotate de UNICEF cu sute de table interactive și computere