03:47:54 23.11.2024
Stiri

Pagube de MILIOANE la Consiliul Concurenței

Anticorupție 28.06.2015 10:00 Vizualizări4845 Autor: Mariana Rață
Pagube de MILIOANE la Consiliul Concurenței


INTERESE // Consiliul Concurenței ascunde dosare de zeci de milioane de lei pe care le-a pierdut în judecată din cauză că nu a făcut recurs sau și-a retras cererea

Creat în urmă cu opt ani pentru a pune la respect companiile monopoliste și cele cu interese de cartel de pe piața moldovenească, Consiliul Concurenței nu a reușit, deocamdată, să spargă niciun monopol sau cartel din cele multe existente în R. Moldova.

Amenzile fabuloase de milioane de lei cu care se laudă instituția în presă, de obicei nu mai ajung să fie plătite de companiile sancționate. În cel puțin două cazuri identificate de Ziarul NAȚIONAL, din cauza Consiliului, bugetul național a ratat peste 40 de milioane de lei, bani pe care câteva companii de asigurări ar fi trebuit să îi plătească pentru concurență neloială.

Au dat cu piciorul în 32,7 milioane de lei

Activitatea Consiliului Concurenței (CC) a fost de multe ori criticată atât de presă, cât și de către demnitari. Acum un an, Ziarul NAȚIONAL a demonstrat cum plenul acestei instituții s-a eschivat să verifice situația de pe piața „Cartea Verde”, motivând că pe aceasta nu există concurență, asta deși raportul de investigații în a cărui bază plenul CC și-a adoptat decizia conține mai multe probe care demonstrează că pe piața asigurărilor „Cartea Verde” se produc încălcări.

La scurt timp după apariția articolului, Consiliul a mai emis o decizie, pe un caz similar, de data aceasta stabilind că pe piața „Cartea Verde” există o concurență neloială (!).

Aceste două cazuri au fost precedate însă de altele în care „simpatia” CC pentru companiile de asigurări care încalcă normele concurenței a fost vădită.

În 2009, Consiliul Concurenței a mers în judecată cu o cerere de anulare a unei decizii prin care o companie a primit interdicție de a mai vinde „Cartea Verde” și achitarea de către patru companii de asigurări a unei amenzi în valoare de 32,7 milioane de lei.

După ce au pierdut procesul în prima instanță, juriștii Consiliului nu s-au grăbit să atace cu recurs hotărârea. Aceasta a fost contestată peste două zile după expirarea termenului de recurs, iar astfel Consiliul a ratat atât ocazia de a penaliza companiile de asigurări care au continuat și ulterior să elimine de pe piața „Cartea Verde” concurenții incomozi, dar și ocazia de a aduce în bugetul de stat 32,7 milioane de lei. Precizăm că, pentru un caz similar, fostul ministrul al Finanțelor, Veaceslav Negruță, a fost condamnat recent la trei ani de închisoare cu suspendarea pedepsei.

Le-a iertat opt milioane

După ce le-au lăsat să le scape printre degete, un an mai târziu, pus în fața necesității de a penaliza din nou aceleași companii de asigurări pentru un nou caz de concurență neloială, Consiliul Concurenței a decis în general să își retragă cererea din judecată, prin care solicita, printre altele, achitarea unei amenzi în valoare de circa opt milioane de lei. Potrivit hotărârii judecătorești, reprezentanții Consiliului au explicat în judecată că retragerea cererii este determinată de faptul că aceste companii au îndeplinit prescripțiile adresate de Consiliu.

„Chiar și dacă este așa, nu a existat niciun temei pentru a renunța și la amenda aplicată de instituție pentru încălcările constatate”, crede însă vicepreședintele de atunci al Consiliului, Fiodor Gladii, care s-a opus retragerii acțiunii din instanță.

Gladii afirmă că modul în care a procedat Consiliul de fiecare dată când a trebuit să investigheze situația de pe piața asigurărilor demonstrează că instituția a încercat mereu să avantajeze „interesele ilegale” ale anumitor companii de asigurări implicate în înțelegeri de cartel.

„Nu știu motivul, dar ceea ce pot să vă spun este că eu am primit în acea perioadă mai multe telefoane, inclusiv de la deputați, prin care eram rugat să țin partea companiilor de asigurări investigate. Mi se propunea și o remunerare generoasă, dar am refuzat”, susține fostul funcționar.

„Moldovagaz”, intangibilă

Tot din motive neclare, plenul Consiliului Concurenței a refuzat în câteva rânduri să investigheze stabilirea de către „Moldovagaz” a unor prețuri monopoliste exagerate pentru gazele naturale.

Ziarul NAȚIONAL a obținut o copie de pe o scrisoare adresată de vicepreședintele CC Fiodor Gladii președintelui Serviciului Federal Antimonopol din Rusia (SFA) prin care se solicita concursul instituției pentru a investiga modul de formare a prețurilor pentru gazele naturale livrate de „Gazprom” R. Moldova și comercializate de „Moldovagaz”.

Drept răspuns, SFA își arată disponibilitatea de a colabora, dar după încheierea unui litigiu pe care „Moldovagaz” îl avea în judecată cu ANRE.

Litigiul s-a sfârșit încă în 2013, cu toate acestea, spune Gladii, plenul Consiliului Concurenței nu a considerat de cuviință să înceapă investigațiile care ar fi permis micșorarea datoriei R. Moldova pentru gazele rusești.

Amenzi de ochii presei

În urmă cu două luni, Consiliul Concurenței a șocat opinia publică aplicând amenzi uriașe unor companii care au refuzat să le prezinte actele de care inspectorii CC aveau nevoie pentru controalele inițiate. Astfel, firma care administrează rețeaua de supermarketuri „Nr1” a fost obligată să plătească o amendă de cinci milioane de lei pentru că a refuzat să se supună inspecției desfășurate de către angajații Consiliului Concurenței (CC). Administrația companiei își explică acțiunile prin faptul că nu a fost informată în prealabil, așa cum prevede legea.

Responsabilii din cadrul CC nu au putut să ne explice de ce este suspectată compania.

O lună mai târziu, CC le-a aplicat o amendă similară, de 5,3 milioane de lei, firmelor care administrează rețelele de magazine de electrocasnice „Maximum”, „Bomba”, „FoxMart” și „Alina Electronic”, care de asemenea au refuzat să prezinte actele solicitate de inspectorii CC pentru investigarea majorării concomitente a prețurilor, fără o justificare.

Ambele amenzi ar fi trebuit să fie achitate până la începutul acestei luni, lucru care însă nu s-a întâmplat.

Dimpotrivă, la solicitarea directorului companiei care administrează magazinele „Maximum”, în privința acțiunilor întreprinse de Consiliul Concurenței a fost pornită o cauză penală.

Procurorul care investighează cazul, Constantin Moraru, ne-a comunicat că dosarul este încă în examinare, pe faptul excesului de putere. El nu exclude că ancheta va fi încheiată până la sfârșitul acestei luni.

Consiliul Concurenței se justifică

Am solicitat Consiliului Concurenței să ne comunice cum a fost sancționat angajatul Direcției juridice din cadrul CC care a depus cu întârziere recursul la hotărârea de judecată care avea drept miză o amendă de 32,7 milioane de lei. În răspunsul primit, conducerea Consiliului evită să răspundă la întrebare, precizând că hotărârea de judecată este executorie și nu poate fi comentată. Cât privește retragerea din judecată a unei alte cauze prin care companiile de asigurări urmau să achite o amendă de opt milioane de lei, instituția se justifică prin faptul că firmele de asigurări care s-au adresat Consiliului Concurenței și-au retras acțiunile.
Cât privește dosarul penal cu care s-a pomenit conducerea CC după ce a amendat magazinele de electrocasnice, în răspunul primit de la Consiliu se menționează a expediat o solicitare Procuraturii sectorului Centru, dar nu a primit încă un răspuns.
De asemenea, conducerea CC explică faptul că nu investighează acțiunile monopoliste ale „Moldovagaz” pentru că „deținerea de către o companie a poziției dominante pe piață, nu este ilegală”.

Deocamdată, nu am primit un răspuns din partea instituției.


Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md