Pachetul „Spor pentru Moldova”, susținut de Parlament: Medicii și angajații din domeniul culturii vor primi salarii mai mari începând cu luna octombrie, iar angajații din domeniile educației și afacerilor interne - indemnizații unice în noiembrie
Salariile medicilor și asistenților medicali din instituțiile finanțate bugetar vor fi majorate cu până la 26%, iar salariile a circa 1 700 de oameni de cultură - în medie cu 25%, începând cu luna octombrie 2023.
Totodată, profesorii din toate instituțiile de învățământ, polițiștii și carabinierii, angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, vor primi, în luna noiembrie curent, o plată unică de 5 000 de lei, iar cadrele non-didactice – de 3 000 de lei.
Parlamentul a aprobat astăzi modificările la Legea bugetului de stat pentru anul 2023 și la Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, pentru a include măsurile prevăzute în pachetul „Spor pentru Moldova”, anunțat recent de Guvern.
Premierul Dorin Recean le-a spus deputaților că pachetul „Spor pentru Moldova” prevede majorări de retribuții și plăți unice în valoare de 846,9 milioane de lei pentru circa 170 000 de cetățeni.
În total, rectificarea bugetară se ridică la circa 1,65 de miliarde de lei, dintre care 100 de milioane de lei au fost alocate pentru reparația drumurilor, 300 de milioane de lei pentru proiectele de dezvoltare a satelor și orașelor și pentru Programul „Satul european”, dar și 100 de milioane de lei spor pentru agricultură. Alte 352 de milioane de lei vor fi alocate pentru a acoperi cheltuielile pentru energia electrică și căldura consumată de școli, grădinițe, spitale și alte instituții bugetare.
Astfel, bugetul de stat pentru anul 2023 s-a micșorat la venituri și la cheltuieli cu 497,9 milioane de lei și va constitui, după rectificare, 65,7 miliarde de lei la venituri și 84,1 miliarde de lei la cheltuieli. Deficitul bugetar nu va suporta modificări, constituind 18,3 miliarde de lei sau 5,9% din Produsul Intern Brut.
SUA oferă R. Moldova un grant de 1,3 miliarde de lei: Banii vor fi cheltuiți pentru dezvoltarea infrastructurii de transport și sporirea rezilienței cibernetice a statului nostru
Mihai Eminescu, 175 de ani de la naștere: „Dacă limba nu are graniță despărțitoare, iar cultura nu se oprește la Prut, dacă Eminescu este iubit, în egală măsură, și la București, și la Chișinău, de ce acest popor trebuie să rămână rupt în două?”
R. Moldova REZISTĂ tentativelor Kremlinului de a crea haos. Aproape 43 la sută din energia consumată este de producție INTERNĂ, iar 57% provine din România