Ouăle, un PERICOL pentru sănătate? Care sunt explicaţiile medicilor
Un studiu recent realizat la Harvard a constatat faptul că persoanele care consumă cel puţin un ou pe zi au avut un risc semnificativ mai mare de deces. Mai mult, studiul arată că pot bloca arterele asemenea fumatului şi pot produce diabet de tip II.
Studiul îi pune pe gânduri pe cei care obişnuiesc să consume ouă în fiecare dimineaţă, mai ales pe sportivi sau pe cei care practică fitness-ul la un nivel înalt, pentru că un ou pe zi este asociat în mod semnificativ cu o durată de viaţă mai scurtă.
Studiul arată că ouăle pot bloca arterele, asemenea fumatului. S-a studiat strict gălbenuşul de ou, care, consumat în cantităţi mai mari ar dezvolta probleme cardiace, ca urmare a blocării arterelor. Mai mult, persoanele care obişnuiesc să consume 3-5 ouă pe săptămână pot dezvolta riscul de apariţie a diabetului de tip II cu până la 50%, iar grăsimile din gălbenuş atacă ficatul.
Ce spun medicii români
„Nu e nimic adevărat. Ouăle sunt sănătoase. Probabil că sunt nişte speculaţii care s-au făcut pe tema asta, pentru că acest produs nu are cum să crească glicemia şi, deci, să producă un diabet de tip II. Ele nu sunt bune în cantitate mare, dar nu este o problemă de determinare a apariţiei unui diabet zaharat de tip II, care este o chestiune legată de alte alimente”, ne-a spus medicul Mihai Abramescu, medic primar gastroenterolog.
„Toate grăsimile atacă ficatul”
„Grăsimile din gălbenuş atacă ficatul, dar nu în măsură atât de mare. Oricum, toate grăsimile atacă ficatul, produc steatoză, adică depunere de grăsimi, dar nu de la ouă ni se trag problemele de ficat, chiar dacă mâncăm şi 10 ouă pe săptămână. Putem mânca zilnic câte un ou fiert. E bună şi omleta, care este făcută din mai multe ouă, nu se întâmplă nimic, mai ales dacă le servim alături de legume”, mai spune medicul Mihai Abramescu.
Sursa: adevarul.ro
A murit cântăreţul Gabriel Cotabiţă
Cele ZECE lecții importante pe care majoritatea dintre noi le învață prea târziu în viață
VIDEO // Putin apelează deja la dublurile digitale? Mișcările ciudate din ultimul său discurs ridică semne de întrebare