Organele de drept au cale LIBERĂ să confiște, în absența „FUGARILOR corupți”, averile dobândite ilegal. Aceștia vor putea fi condamnați, în pofida faptului că nu se prezintă în instanța de judecată
Parlamentul R. Moldova a votat astăzi în lectură finală, cu 54 de voturi, modificările legislative care prevăd punerea în aplicare a mecanismului de confiscare extinsă a averilor acumulate prin acte de corupție.
Potrivit modificărilor la Codul Penal, propuse de prețedinta Maia Sandu, va fi posibilă confiscarea bunurilor, care au fost transferate de condamnat către terți pentru a evita confiscarea, precum și confiscarea bunurilor în absența acuzatului, în cazul decesului sau în cazul în care acesta nu seprezintă în instanța de judecată.
Un alt mecanism ce urmează a fi implementat pentru a finalizarea urmăririi penale, în cazul celor care au calitatea procesuală de învinuiți și au dispărut, prevede ca procurorul să dispună finalizarea urmăririi penale în absența învinuitului, cu informarea apărătorului ales sau a apărătorului care acordă asistență juridică garantată de stat.
„Este un proiect foarte important pentru lupta cu corupții fugari și pedepsirea acestora. Am votat modificările la legislație care vor permite efectuarea și finalizarea urmăririi penale în absența învinuitului, inclusiv trimiterea în judecată și condamnarea în absența sa. În cazul în care învinuitul se sustrage de la urmărirea penală, iar locul aflării acestuia peste hotarele țării este cunoscut, procurorul se adresează prin comisie rogatorie autorităților din statul în care învinuitul se ascunde, pentru a-i fi înaintată acuzarea”, a menționat deputatul Dumitru Alaiba.
Confiscarea extinsă va fi dispusă în cazurile în care valoarea bunurilor dobândite de persoana condamnată depăşeşte suma de 20 de salarii medii pe economie față de veniturile dobândite licit de aceasta, iar persoana condamnată nu poate prezenta dovezi că bunurile respective sunt dobândite pe alte căi decât cele ilegale.
Mihai Eminescu, 175 de ani de la naștere: „Dacă limba nu are graniță despărțitoare, iar cultura nu se oprește la Prut, dacă Eminescu este iubit, în egală măsură, și la București, și la Chișinău, de ce acest popor trebuie să rămână rupt în două?”
R. Moldova REZISTĂ tentativelor Kremlinului de a crea haos. Aproape 43 la sută din energia consumată este de producție INTERNĂ, iar 57% provine din România
INTERVIU // Planul Moscovei, la suprafață. „Salvatorul” regimului separatist de la Tiraspol, care intenționează să livreze gaze naturale în stânga Nistrului, audiat la SIS: „Necesitățile lor sunt de la 2 până la 3 milioane de metri cubi pe zi”