Ordinul nr. 5 din 1948 al SIGURANŢEI care a dus la ARESTAREA a peste 10.000 de tineri în NOAPTEA de 14 mai
Luni, 14 mai 2018, este prima dată când a fost cinstită oficial memoria celor întemniţaţi, torturaţi şi umiliţi de regimul comunist. În noaptea de 14 spre 15 mai 1948 a avut loc primul val masiv de arestări de după instalarea comunismului.
Propunerea pentru Ziua naţională de cinstire a martirilor pe 14 mai, făcută de PNL şi transformată într-o lege promulgată la 30 mai 2017, argumenta astfel în expunerea de motive: „În acea noapte de 14 spre 15 mai 1948 au fost arestaţi peste 10 000 de tineri anchetaţi ulterior, condamnaţi şi repartizaţi în puşcăriile unde urmau să execute fiecare condamnarea”.
Arestările au fost făcute prin Ordinul de Operaţii numărul 5 din 13 mai 1948, care suna astfel:
În baza Ordinului Direcţiunii Generale a Siguranţei Statului se expun următoarele:
Arestarea legionarilor reîntorşi din Germania după 23 august 1944 şi a celor ce trăiau ascunşi şi s-au legalizat în urma Ordinului din 10 decembrie 1945.
Arestarea elementelor legionare care s-au încadrat în partidele istorice, adică în fostul PNŢ, PNL şi Partidul Social Democrat Independent după 23 august 1944 şi au avut de la această dată până azi o activitate ostilă regimului democrat.
Arestarea legionarilor care, constituiţi în organizaţii, au fost descoperiţi după 6 martie 1945, trimişi în cercetări şi puşi în libertate în decembrie 1945 în baza ordinului Ministerului Afacerilor Interne.
Arestarea persoanelor identificate ca activitate în organizaţii legionare.
Modul de execuţie:
Pe baza evidenţei avute, se vor constitui tabele cu persoanele ce urmează a fi arestate, stabilind domiciliul persoanelor şi al rudelor şi al cunoscuţilor. Echipa formată din trei persoane. Şeful ei va fi de la Siguranţă. Şeful echipei va primi plicul închis numai în momentul plecării la operaţie, neavând voie de a-l deschide înainte de plecare. Cu o oră înainte de plecare se vor convoca şefii echipei şi se vor instrui cum să pătrundă în imobil, cum se face percheziţia, cum se face când nu-l găseşte, capcane, ţinerea pe loc a celor din casă şi interogarea pe loc spre a afla unde-i cel cunoscut. La ieşire se va lăsa după ridicare un post fix ce stă înăuntru, ce stă într-un loc să vadă mereu afară. Cei ce vin, să reţină şi ei până se termină operaţiunile. Personalul convocat va sta în localul Siguranţei. Până ce se termină operaţiunea, la telefon nu vorbeşte nimeni. Personalul poliţienesc la oraş, jandarmii la ţară. Maşini, jeep-ul Prefecturii, comandant, Primărie.
Măsuri după operaţie:
Arestaţii din organizaţii imediat cercetaţi spre a stabili şi aresta legăturile. Cei ce nu fac parte din organizaţii, dacă nu trebuie imediat cercetaţi, vor fi imediat transportaţi la penitenciarul judeţean şi în arest propriu până la noi dispoziţiuni.
Paza exterioară se va întări cu jandarmi.
Acţiunea informativă se va intensifica pentru a cunoaşte starea de spirit a populaţiei. Identificarea altor elemente.
Măsuri de pază la instituţii mai importante: Prefectură, Poştă, Telefoane.
Operaţiunea începe în noaptea de 14 spre 15 mai 1948, la ora 2.
Rapoarte:
În ziua de 15 ora 8, în ziua de 15 ora 12, în ziua de 16, anul curent. La raport, prin curier amănunţit, unde se vor spune şi greutăţile.
Sursa: evz.ro
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania