Optimismul unui deputat în privința formării unei majorități „ACUM” – PD, care să-l DOBOARE DEFINITIV pe Dodon. „Soluția este complicată, dar în același timp SIMPLĂ”. Cine poate să-i CONVINGĂ pe deputații democrați
Cetățenilor R. Moldova le este impusă o agendă falsă: unirea unioniștilor și coagularea dreptei, care nu rezolvă problema fundamentală și deviază atenția de la cel mai important lucru – întărirea lui Igor Dodon și intereselor Moscovei în republica noastră. De această părere este liderul Partidului Unității Naționale (PUN), Octavian Țîcu.
Potrivit politicianului, anume în jurul acestei probleme trebuie să-și focuseze atenția liderii proeuropeni de la Chișinău – Maia Sandu, Andrei Năstase și Pavel Filip.
„Această problemă poate fi rezolvată foarte simplu în Parlament. Sunt două partide proeuropene, 56 de deputați, care pot rezolva problema politică prin crearea unei majorități de circumstanță. Această majoritate trebuie să-l debarce pe Dodon, să creeze o guvernare „ACUM” – PD. Aceasta este cea mai rapidă soluție spre care Maia Sandu, Andrei Năstase și Pavel Filip trebuie să-i concentreze toată atenția, dar nu spre unirea dreptei sau a unioniștilor”, a declarat Țîcu ieri-seară, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi”, de la TVR Moldova.
Țîcu recunoaște că va fi dificil de așezat cei trei lideri la masa de negocieri, mai ales că PD ar fi fragmentat și cei mai mulți parlamentari democrați ar fi mai degrabă „la cheremul lui Diacov”, decât în tabăra lui Pavel Filip. Totuși, deputatul Țîcu este convins că toți deputații PD pot fi convinși să opteze pentru o majoritate cu „ACUM”.
„Cred că există suficiente instrumente și posibilități externe de a influența lucrurile. Sigur că nu este ușor, PD este fragmentat și este mai degrabă la cheremul lui Diacov, decât al lui Filip. Sunt deputați mai interesați de afaceri și propriile dosare, decât de partid. Situația este complicată, dar simplă, există și există suficiente posibilități ca acești oameni să fie convinși”, spune sursa citată.
Președintele PUN consideră Dodon are toate șansele să câștige alegerile prezidențiale, dacă va exista o complicitate dintre PD-PSRM. Deputatul spune că Maiei Sandu, care este cea mai bine clasată în sondaje, îi va fi mai greu ca în 2016.
„Maia Sandu nu a câștigat alegerile prezidențiale când era albă și imaculată. Ea nu va câștiga, cu atât mai mult acum, din cauza felului în care au evoluat lucrurile în perioada de concubinaj între „ACUM” – PSRM. Eu nu zic că Maia Sandu nu trebuie să candideze. Indiferent de cine va câștiga în toamnă alegerile, fie că e Țîcu, Chirtoacă, Maia Sandu sau Andrei Năstase, poziția președintelui R. Moldova, conform Constituției, este una decorativă. Altceva e că vojdiul Voronin și Dodon au uzurpat puterea în stat, prin asumarea unor prerogative care depășesc împuternicirile președintelui. Dacă cineva dintre liderii de dreapta consideră că au nevoie de această funcție pentru a uzurpa puterea în stat, atunci nu vor fi cu nimic mai buni decât Dodon sau Voronin”, a afirmat Octavian Țîcu.
Acesta a fost întrebat de ce candidează și dânsul, dacă funcția de președinte e decorativă. „Bătălia PUN pentru Președinție e pentru a crea un alt context politic. Oricare președinte de dreapta, în cadrul unei guvernări PD-PSRM, este lipsit de perspectivă. De asta spuneam că soluția imediată e această alianță de circumstanță între PD – „ACUM”, schimbarea majorității parlamentare, a Guvernului, încarcerarea lui Dodon pentru trădare de patrie. Astfel vor fi create premise pentru alegerea unui președinte în condiții noi”, a conchis Octavian Țîcu.
Președintele Parlamentului de la Chișinău, apel la adresa românilor din R. Moldova în privința candidatului pe care să-l aleagă în turul doi: „Trebuie să protejăm România și R. Moldova de extremiști și politicieni cu simpatii neo-fasciste”
Au fost constituite grupurile de lucru care vor decide subiectele pentru examenele și evaluările naționale din acest an de studii, inclusiv la BAC
Nicolae Ciucă a DEMISIONAT din fruntea PNL: „Noua conducere a PNL nu va fi singură, deoarece are alături o oștire minunată formată din primari, președinți de consilii județene, consilieri locali și județeni”