OPT CENTRE de informare turistică, deschise în R. Moldova cu ajutorul României şi UE: „Ideile bune nu sfârșesc niciodată, mai ales că partenerii noștri din România nu uită de noi atunci când apare o oportunitate de colaborare”
Mai mulţi muzeografi din Regiunea Centru a Republicii Moldova au participat la un proiect transfrontalier care a reuşit să proiecteze atenţia pe muzeele locale, care pot fi o componentă importantă în dezvoltarea turismului autohton. Este vorba de MuseumInfoTur, realizat de Agenţia de Dezvolatre Regională (ADR) Centru în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare a Turismului în Moldova (R. Moldova) și Asociația de Cooperare Transfrontalieră „Euroregiunea Dunărea de Jos" (România).
Finanţarea a venit din partea Uniunii Europene prin Instrumentul european de vecinătate și co-finanțat de beneficiarii proiectului.
Perioada de implementare a proiectului transfrontalier MuseumInfoTur este 14 aprilie 2020 - 13 mai 2022, realizarea cea mai importantă fiind crearea Centrelor de informare turistică în cadrul muzeelor din Călărași, Criuleni, Mereni, Orhei, Strășeni, Șoldănești, Rezina și Galați (România).
Lilia Ţurcan, manager de proiect, specialist în cadrul ADR Centru, a vorbit într-un interviu acordat Ziarului NAȚIONAL despre ideea şi provocările acestui program de anvergură pentru turismul din centrul R. Moldova.
Dnă Lilia Țurcan, cum a apărut ideea lansării acestui proiect?
Ideea de proiect a apărut în urma cooperării dintre ADR Centru și Asociația de Dezvoltare a Turismului în Moldova, când a fost elaborat Programul Regional Sectorial în domeniul creșterii atractivității turistice în Regiunea de Dezvoltare Centru, în anul 2017. Acolo am stabilit şapte zone turistice după cum urmează: Călărași, Criuleni, Anenii Noi, Orhei, Strășeni, Șoldănești, Rezina.
Şi, odată lansat apelul în cadrul Programului Operațional Comun România - Republica Moldova 2014 – 2020, am decis că aceasta este o oportunitate bună de a dezvolta în ariile determinate niște Centre de Informare Turistică pe lângă muzeele locale, așa cum am văzut din practica europeană.
Am găsit ușor un partener din România, cu care am mai colaborat anterior, și astfel am purces împreună la realizarea acestui obiectiv comun de valorificare a potențialului turistic în cadrul unei rețele unice.
O parte din activitate a căzut pe perioada pandemiei, cum a influenţat procesul (dacă a influenţat)
Am lansat proiectul în luna aprilie 2019, exact la inceputul perioadei pandemice și acest lucru a influențat enorm inițierea propriu-zisă a activităților planificate. O parte au fost realizate în format online, iar o altă parte au fost amânate cu gândul că această perioadă va sfârși curând și vom putea relua activitățile în regim normal, dar nu a fost să fie.
Astfel, am fost nevoiți să stopăm proiectul pentru o perioadă de trei luni, iar după accea am făcut un accord addiţional la contractul de grant, prin care am trecut majoritatea activităților planificate în format fizic, pe online sau hybrid.
Acum, pe final de proiect, suntem bucuroși să ne întrunim în cadrul evenimentelor de lansare a Centrelor de Informare Turistică și să fortificăm spiritul de rețea care a stat la baza acestei idei de proiect.
Mai planificaţi activităţi comune cu parteneri din România şi în ce domenii?
Ideile bune nu sfârșesc niciodată, mai ales că și partenerii noștri din România nu uită de noi atunci când apare o oportunitate de colaborare. La momentul actual mai avem în desfășurare un proiect comun „RO-MD-DE: Conectarea companiilor în vederea creșterii exporturilor în sectorul turismului”, în contextul Acordului de Colaborare încheiat între ADRCentru Romania si ADR Centru Moldova, în decembrie.
În linii generale, acesta prevede sprijinirea dezvoltării turismului în Regiunea Centru din Republica Moldova, prin construirea unui parteneriat internațional format din două organizații de suport (ADR Centru Romania și ADR Centru Moldova), cu interes și experiență comună în domeniul dezvoltării regionale; consolidarea legăturilor de piață între 16 întreprinderi mici şi mijlocii şi şase organizații de suport, active în sectorul turismului din Regiunea Centru, Moldova, și Regiunea Centru, România.
„Ramura de turism are nevoie de susținere pentru că, muncind cu specialiştii din teritoriu, în cadrul acestui proiect, am înțeles că avem cu ce ne mândri, iar Centrele noastre de Informare Turistică vor veni în sprijinul vizitatorului, oferindu-i informații veridice despre ce, unde și cum se poate ajunge la cele mai originale destinații din regiune", a concluzionat pentru Ziarul NAȚIONAL Lilia Țurcan, managerul proiectului „MuseumInfoTur - Valorificarea și sporirea vizibilităţii patrimoniului cultural și istoric în cadrul rețelei transfrontaliere de muzee - Centre de Informare Turistică".
Interviu realizat de Livia Grecu
Dosar cu „barbă” de 25 de ani, rezolvat de Procuratura din Găgăuzia: 14 episoade de tâlhărie și două episoade de omor. Care este soarta cauzei penale „Găgăuzia Land”
România reacționează la declarațiile lui Patrușev: La 35 de ani după ce URSS a fost aruncată la coșul de gunoi al istoriei, unii de la Kremlin încă mai cred că pot spune națiunilor suverane ce să facă
LISTĂ // Numele oamenilor de cultură din R. Moldova, premiați de Ziua Culturii Naționale