Opoziția dă ALARMA: „Astăzi au fost puse bazele FRAUDĂRII alegerilor prezidențiale și viitoarelor alegeri parlamentare. Este o TEROARE totală”
Reprezentanți opoziției susțin la unison că modificările efectuate astăzi în prima lectură la Codul Electoral, Codul Contravențional și Codul Serviciilor Media Audiovizuale reprezintă o adevărată „bombă” pentru democrația din R. Moldova. Dacă majoritatea PSRM-PD, plus deputatul independent Alexandru Oleinic, nu vor ține cont de amendamentele înaintate în lectura a doua, atunci modificările respective vor fi contestate la Curtea Constituțională.
„Astăzi s-a votat, în prima lectură, un proiect de lege care trebuia să fie unul tehnic. Cu regret, acest proiect de lege cu privire la modificarea legislației electorale, Codului Contravențional și Codului Serviciilor Media Audiovizuale s-a transformat într-o adevărată bombă. Această bombă are un singur scop – fraudarea alegerilor prezidențiale și înscăunărea lui Igor Dodon pentru al doilea mandat, cu încălcarea tuturor principiilor democratice”, a remarcat deputatul „Pro Moldova”, Sergiu Sîrbu.
Potrivit lui Sîrbu, actuala majoritate parlamentară „se pricepe la tot”, numai nu la proiecte de legi democratice: „Sunt experți în a maltrata oameni, experți în a răpi oameni, sunt experți în șantaj... S-au mai învățat să propună legi neconstituționale. Un proiect al CEC a fost murdărit”.
Acesta a enumerat „șopârlele băgate” de majoritatea PSRM-PD în proiect: „În primul rând, este vorba de un atentat la voința liberă a cetățenilor, un atentat la dreptul electoral, la libertatea de exprimare. Pe viitor, orice concurent electoral va putea fi scos din cursa electorală, dar nu de către instanța de judecată, dar prin simpla decizie a organului electoral. Iar organul electoral se formează pe criterii politice. Astfel, organul electoral format din reprezentanții partidelor vor decide cine rămâne în cursa electorală și cine nu. Poți să te adresezi ulterior în judecată, dar deja vor trece alegerile”.
De asemenea, Sîrbu spune că modificările efectuate la Codului Serviciilor Media Audiovizuale prevede ca orice furnizor media care nu va conveni puterii, care va face, chipurile, propagandă pentru un concurent electoral va fi supus unor sancțiuni dure. „Prima dată e vorba de o sancțiune, iar a doua oară poate fi sistată licența de emisie printr-o decizie a Consiliului Audiovizualului. Nu prin intermediul deciziei unei instanțe de judecată, așa cum este acum, dar printr-o decizie a membrilor Consiliului Audiovizualului. Acești membri, la fel, sunt numiți pe criterii politice.
Un alt element periculos, în opinia noastră, e că toate buletine neutilizate nu vor mai fi anulate după finalizarea alegerilor. S-a eliminat această obligațiune. Buletinele neutilizate, e vorba de zeci de mii, de sute de mii de buletine, vor fi utilizate conform unor proceduri stabilite de CEC. Adică pe sub masă poți să faci orice cu aceste buletine.
S-au restricționat și sondajele. Dacă până acum sondajele nu puteau fi făcute cu cinci zile înainte de alegeri, acum socialiștii încearcă să pună condiții mai restrictive. CEC va stabili cine poate și cine nu poate să facă sondaje”.
Sârbu a mai adăugat că acest proiect de lege nu a fost avizat de nicio structură internațională, de Comisia de la Veneția, OSCE etc.
„A fost avizat în holuri de socialiști, la indicația lui Dodon. Astăzi au fost puse bazele fraudării alegerilor prezidențiale și viitoarelor alegeri parlamentare. Este o teroare totală în Parlament. Dacă nu se va ține cont de amendamentele noastre în lectura a doua, atunci vom contesta la Curtea Constituțională modificările. Vom sesiza și Consiliul Europei, Comisia de la Veneția, astfel ca societatea să știe cum și prin ce metode, unele ilegale, altele criminale, actuala guvernare vrea să se mențină la putere pentru a teroriza cetățenii R. Moldova”.
Și deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a vorbit despre abuzurile modificărilor efectuate de PSRM-PD.
„Proiectul, în proporție de 90%, este benefic. Sunt vreo șapte elemente ce provoacă îngrijorări, chiar sunt și elemente foarte grave. Avem două opțiuni: cea ideală ar fi să introducem două zile de votare, dar dacă această opțiune nu se realizează, atunci obligatoriu trebuie să identificăm o soluție alternativă. De exemplu, extinderea zilei votării. Trebuie să ne dăm seama că acum este pandemie, nu se poate de creat rânduri, prin urmare trebuie să găsim soluții, altfel procesul electoral va fi afectat. De asemenea, sunt cel puțin patru elemente prin care se diminuează drastic statutul observatorilor. Nu vor putea fi verificate listele electorale. Observatorul poate fi eliminat din proces.
Totodată, se va exclude interdicția cu privire realizarea spoturilor electorale cu implicarea clădirilor statului. Adică, Dodon poate să-și facă spot în clădirea Președinției, ceea ce alte partide nu pot să o facă. Nu este clar de ce așa s-a făcut. Nu este rezolvată problema cu dezbaterile publice. Votul din regiunea din stânga Nistrului, acest proces este viciat. Acest proiect trebuie votat prin conses, altfel va fi un proiect care avantajează un concurent electoral”, a punctat Litvinenco.
A murit cântăreţul Gabriel Cotabiţă
Cele ZECE lecții importante pe care majoritatea dintre noi le învață prea târziu în viață
VIDEO // Putin apelează deja la dublurile digitale? Mișcările ciudate din ultimul său discurs ridică semne de întrebare