Opinii CRITICE la adresa Blocului „ACUM”, după ce socialistul Țurcan a ajuns șeful CC: „Dezoligarhizarea a avut loc cu succes”; „Maia Sandu a pierdut procesul din mână și e incapabilă să oprească ofensiva lui Dodon și a Rusiei”
Reprezentanții Blocului „ACUM” sunt aspru criticați pentru faptul că au admis, cu voturile lor, ca socialistul Vladimir Țurcan să ajungă la Curtea Constituțională, iar ulterior să devină președintelui acestei instituții-cheie în stat.
„Ura, tovariși! „Dezoligarhizarea” a reușit! - asta a mai rămas să spună Maia și Andrei, după ce au transmis puterea în mâinile lui Dodon. Știam că nu au prea multă viziune, dar să dai dovadă de atâta iresponsabilitate politică e un act de trădare a propriilor cetățeni. Consiliul Suprem de Securitate (unde Sandu și Năstase stau ca elevii în fața lui Dodon) a fost întărit prin Legea care spune că demersurile acestui organ, până nu demult consultativ, sunt obligatorii spre executare; CNA predat socialiștilor printr-un concurs mimat în urma căruia a fost numit consilierul lui Dodon; SIS (trecut în subordinea directă prâșâdintelui) cu om numit de Dodon în fruntea instituției; SPPS, trecut în subordinea directă a lui Dodon, care și-a numit și aici propriul om. Ministerul Apărării - condus de omul lui Dodon. Deci, Sandu și Năstase au pus toată securitatea națională a R. Moldova la cheremul lui Dodon, un personaj care demult e o unealtă a Kremlinului”, a declarat astăzi ex-premierul Iurie Leancă.
Potrivit lui, grație „ACUM” a fost „dezoligarhizată” și „depolitizată” Curtea Constituțională, unde această „Alianță Kozak” a numit trei membri de partid, iar președinte al acestei Înalte Curți, „surpriză”, a devenit deputatul socialist Vladimir Țurcan.
„Nu e nicio noimă să mă adresez conducerii Blocului „ACUM”, dar mă adresez cu speranță deputaților și susținătorilor acestui bloc, cărora sper că le-a rămas o mică doză de rațiune. Dragii mei, prețul pentru aceste cedări impardonabile este Guvernul și alte câteva funcții temporare în administrația centrală. Oameni buni, Guvernul se demite cât ai clipi prin moțiune de cenzură cu votul a 51 de deputați (care sunt gata demult să ridice mâna pentru demiterea doamnei Sandu).
Funcțiile și instituțiile de mai sus sunt nepartajabile (cu toții ați condamnat și ați promis că nu veți mai partaja instituțiile de drept ale statului după modelul AIE din 2009) și inamovibile - deci nu pot fi demiși. Bravo, l-ați întărit pe Dodon mai tare decât ar fi visat el vreodată! Conștientizați pericolul pe care l-ați creat? Dodon și socialiștii au acum în subordine:
- Președinția Parlamentului, CNA, PG, CSS, SPPS, SIS, Ministerul Apărării și Curtea Constituțională. Că tot ați mai revenit și la sistemul proporțional, socialiștii pot să meargă ușor în alegeri anticipate și prin majoritatea obținută să vă ia și Guvernul. Felicitări, dragilor. R. Moldova și instituțiile statului sunt, din nou, direct sub influența Moscovei. Dezoligarhizarea a avut loc cu „succes””, a conchis Leancă.
Și fostul candidat al Blocului „ACUM” la alegerile parlamentare din februarie, Valeriu Munteanu, crede că degeaba Maia Sandu și-a exprimat uimirea că Vladimir Țurcan a ajuns președintele CC.
„Maia Sandu, priviți-vă în oglindă și spune-ți că nu roșiți! Alegerea lui Vladimir Țurcan ca președinte al CCM este încă o palmă pe obrazul celor de bună credință care au susținut „ACUM” și i-au dat votul. Am ajuns ca un președinte la CCM să nu vorbească limba romana, ci „moldoveneasca” sovietică, asta chiar în pofida deciziei CCM cu privire la denumirea limbii. E mai rău ca pe vremea lui Voronin!
Am ajuns la CCM să fie validat omul lui Igor Dodon, marioneta rusească din R. Moldova. E clar acum pentru toata lumea de ce Dodon a acceptat ca „ACUM” să ia posturile de miniștri. Pentru că socialiștii și oamenii lor au acaparat, cu acceptul blocului „ACUM”, toate celelalte poziții strategice, de la SIS la Curtea Constituțională, de la CNA la Procuratura Generală.
Cu puțin timp în urmă Maia Sandu și-a exprimat uimirea fată de votul de la CCM. E o altă greșeală politică a premierului. Exista doar doua variante: Sau există o înțelegere cu socialiștii pe baza căreia cei trimiși de PAS și PPDA acolo trebuiau să-l voteze pe Țurcan (Țurcan nu putea fii pus fără votul lor), sau pur și simplu Maia Sandu a pierdut procesul din mână, nu mai e capabilă să controleze nimic și e incapabila să oprească ofensiva lui Dodon și a Rusiei în R. Moldova”, a punctat liderul Uniunii Salvați Basarabia.
La rândul său, ex-premierul Pavel Filip crede că această „depolitizare” a Curții Constituționale promisă de noua guvernare este „de râs și de plâns”.
„Prim-ministrul (tot ea președinte PAS) spune că „este un lucru grav” ce se întâmplă, iar secretarul general al guvernului (membru PAS) cere demisia președintelui CCM. Poate n-ați observat, stimați colegi de la „ACUM”, dar acum sunteți la guvernare! Dna prim-ministru, dvs. ați numit doi judecători la CCM (la alegerea dvs, nu în baza rezultatelor de concurs)! Alți doi judecători au fost votați în Parlament de partidul pe care îl conduceți!
„Este un lucru grav” că un președinte de partid, membru al coaliției de guvernare, își trimite oamenii (membri de partid) în funcții la CCM, iar apoi se minunează public și iarăși „nu-i place ce a ieșit”. Membri de partid ați trimis, membri de partid au fost aleși în funcții! „E logic!”. Ați mai spus că nu vă place ce a ieșit și după numirea șefului CNA, și acum. „A ieșit” că țara nu merge înainte, dar merge înapoi. Toate acestea îmi amintesc de un fost deputat, care spunea, în cel mai sincer mod, „eu am o părere, dar nu sunt de acord cu ea””, a adăugat Filip.
Oleg Serebrian, despre discuțiile cu „Gazprom”: „Întreruperea livrărilor de gaze în regiunea transnistreană nu ar fi pur și simplu o criză, ci o catastrofă umanitară”
FOTO // Militari ai Batalionului 22 de Menținere a Păcii „Căștile albastre”, pe primul loc la o competiție din Carolina de Nord: Au concurat cu șase echipe din SUA
„Moldovagaz”, controlată de „Gazprom”, solicită MAJORAREA tarifelor la gazele naturale: „Solicitarea vine în condițiile unei creșteri considerabile a prețurilor pe piața internațională”