OPINII // Ce câştigă România după vizită lui Iohannis la Trump
Iohannis şi-a încheiat cea mai consistentă vizită externă din mandat cu o întâlnire crucială şi o conferinţă de presă spectaculoasă. Iohannis a obţinut de la Trump şi administraţia americană susţinere totală pentru lupta anticorupţie şi un angajament ferm de solidaritate strategică.
Lovitura pentru partida antireformistă din România e teribilă, e suficient să-i vedeţi cum împroaşcă venin şi ură pe televiziuni şi internet de o zi încoace. Trump le-a distrus minciuna pe care încercau de jumătate de an să o vândă drept certitudine: că noii administraţii americane nu-i pasă de consolidarea statului de drept.
Mesajul de solidaritate al administraţiei Trump cu lupta anticorupţie s-a amplificat pas cu pas în cele cinci zile ale vizitei lui Iohannis. A fost un crescendo clar: mesajele de la dezbaterea organizată de influenta fundaţie conservatoare Heritage Foundation, mesajele congresmenilor, mesajul secretarului de stat Rex Tillerson, toate au culminat cu mesajele puternice ale lui Trump din discurs, dar şi din răspunsul la întrebările ziariştilor.
„Ştim tot ce se petrece”, a spus la un moment dat Trump când l-am întrebat despre piedicile în calea luptei anticorupţie. Extrem de relevant, pentru că e mesajul unei întregi administraţii, arată că instituţiile statului american investesc energie în susţinerea acestei cauze.
Asta e o veste cu adevărat proastă pentru corupţii care sperau că noul preşedinte american va abandona România. Nu doar că nu o abandonează, dar mesajele date arată o întărire a parteneriatului strategic.
Trump a promis solidaritate cu orice Aliat NATO supus unei agresiuni militare şi a vorbit despre strângerea legăturilor comerciale, militare şi culturale cu România. A bătut multă monedă pe faptul că România a alocat 2% din PIB cheltuielilor de apărare, dând-o exemplu de bune practici.
Iohannis a plusat: a ridicat miza când a vorbit apăsat în conferinţa de presă despre UE şi importanța unei legături solide între Europa şi SUA. Iohannis a insistat pe acest mesaj, deşi era evident că nu e o temă confortabilă pentru Trump, atacat din plin în ultimele săptămâni de liderii europeni.
Insistenţa lui Iohannis e un semn clar că preşedintele îşi doreşte un rol de pod între SUA şi UE, un broker de ocazie între cele două mari blocuri aflate momentan într-o relaţie glacială. Să vedem dacă poate atinge această miză. Deocamdată avem confirmarea că Iohannis se va întâlni în două săptămâni cu Angela Merkel şi Emmanuel Macron, liderii celor două ţări care formează motorul UE.
Revin la Trump. Cel mai mare câştig pentru România e ancorarea şi mai puternică în relaţia cu SUA. Ştiu că Iohannis a cerut-o, acum avem certitudinea că Trump a acceptat cererea. Diplomaţii şi militarii din jurul lui Trump, dar şi politicienii republicani au ajutat enorm. Ei l-au convins pe preşedintele american că România e o carte solidă.
Iohannis s-a întoarce acasă cu o mare victorie simbolică. Îl aşteaptă însă un Liviu Dragnea dispus să ardă totul în jur doar că să-şi scape pielea. Exponentul cel mai puternic al corupţilor din politică, Dragnea va face totul pentru a-l împiedică pe Iohannis. Dragnea e capabil chiar să-şi arunce în aer propriul guvern. Să vedem cum va gestiona preşedintele capitalul simbolic major cu care a revenit din SUA.
Cristian Pantazi
Sursa: hotnews.ro
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România