01:53:24 26.11.2024
Stiri

OPINIE // Scrisorile critice ale președinților de raioane și ale primarilor la adresa Rezoluției PE arată că „PD a reușit cu succes să COLONIZEZE un număr mare de autorități publice locale”

Politică 18.07.2018 18:51 Vizualizări1316 Autor: Ziarul National
OPINIE // Scrisorile critice ale președinților de raioane și ale primarilor la adresa Rezoluției PE arată că „PD a reușit cu succes să COLONIZEZE un număr mare de autorități publice locale” Facebook


Demersul reprezentanților administrației publice locale din R. Moldova la adresa autorităților europene, prin care dezaprobă Rezoluția Parlamentului European din 5 iulie curent, „confirmă o răspândire a statului capturat în Moldova, în paralel cu existența unei politizări excesive a sectorul public local”.

De această părere este analistul politic Dionis Cenușă, care afirmă că cei 27 de președinți de raioane și 713 de primari care au semnat scrisori „împotriva Uniunii Europene” sunt afiliați Partidului Democrat de la guvernare.

„Aceasta indică cât de puternică este mașinăria „de absorbție” a partidului de la guvernare în afara Chișinăului, înainte de alegerile parlamentare unde 51 din deputați vor fi aleși în baza votului mixt (circumscripții uninominale).(...) Acest lucru nu indica altceva decât faptul că Partidul Democrat a reușit cu succes să colonizeze un număr mare de autorități publice locale, fără a fi însă clar modalitățile folosite de acesta: presiune (intimidare prin cazuri de judecată, investigări ale CNA etc.), răsplătire (corupere, rentă etc.) sau prin persuasiune (pe principiul benevol)”, scrie Cenușă pe Facebook.

Analistul este de părere că reacția în lanț provocată de decizia Comisiei Europene de a amâna acordarea asistenței macrofinanciare și Rezoluția Parlamentului European care cheamă inclusiv la suspendarea asistenței bugetare, scoate la iveală în mod repetat cât de sofisticată este „piramida puterii” construită de către PDM și, respectiv, Vladimir Plahotniuc în R. Moldova.

„Chiar dacă acest caz dăunează imaginii Moldovei la Bruxelles și în Europa, acesta trebuie să servească o lecție de învățătură pentru UE, care uneori subestimează rolul negativ pe care îl joacă regimurile oligarhice din Moldova și din regiune (Ucraina, Georgia). O strategie de ieșire din situația creată trebuie să includă suspendarea asistenței bugetare a UE și reanimarea dialogului politic în funcție de progresul privind implementarea unor priorități critice: 1) crearea/asigurarea unor condiții echitabile pentru procesul electoral; 2) izolarea justiției/sectorului judecătoresc de orice imixtiune politică; 3) aprofundarea investigației fraudei bancare cu sancționarea tuturor actorilor implicați și recuperarea banilor în mod urgent”, concluzionează Dionis Cenușă.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.11.2024 15:57 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // La alegerile pr...

25.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fantoma trecutului p...

22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md