OPINIE // Probleme mari pentru Dodon? „Guvernarea românofobă și antieuropeană susținută de PD a dus R. Moldova într-un război diplomatic cu România. Nu este exclus că va începe operațiunea Succesorul”
„Guvernul Chicu-Dodon este la un pas de a restaura gardul de sârmă ghimpată peste Prut. Comentariul obraznic al lui Ion Chicu la adresa României, însoțit de mesajele de susținere din partea lui Dodon și Bolea, au adus R. Moldova, dacă nu în pragul unui război diplomatic cu România, cel puțin la un stadiu al relațiilor similar celor din aprilie 2009, atunci când regimul comunist al lui Voronin a expulzat diplomații români și a închis hotarele”, se arată într-un editorial publicat de timpul.md.
Potrivit autorului, declarațiile lui Ion Chicu au fost făcute pentru a distrage atenția de la „kuliokul” pe care l-ar fi primit președintele de la Plahotniuc.
„Se pare că Moscova i-a scăzut câteva puncte (a se citi milioane) lui Dodon, după gafele pe care le-a comis prin pierderea controlului asupra Curții Constituționale, cât și în privința acordului de împrumut și nu mai are încredere totală în el. Nu este exclus că în curând va începe operațiunea „succesorul”. De aceea, mesajul lui Chicu, dacă nu a fost făcut de vreun consilier din exces de zel, a avut ca să distragă atenția de la degringolada în care s-a pomenit guvernarea pe interior - rateurile în lupta cu pandemia, aprofundarea crizei economice și sociale, eventuala destrămare a alianței de guvernare. Dar, cel mai probabil, în mod special, a urmărit scopul ca moldovenii să nu mai discute despre „kuliokul negru” al lui Dodon, dar despe mesajul lui Chicu la adresa României. Până la urmă, Chicu nu are interesele electorale la prezidențiale, astfel încât nu prea are de ce să-și facă grijă pentru imaginea sa”.
Totuși, acest atac la adresa României ar putea să-l coste foarte scump pe Dodon. „În R. Moldova, o țară mică, cei care și-au făcut dușmani externi au pierdut. Așa s-a întâmplat cu Vladimir Voronin în 2009, așa s-a întâmplat cu Vlad Plahotniuc în 2019. Răspunsul României a fost, așa cum s-a remarcat în presă, cel mai dur din 2009 încoace.
Dar, se pare, lucrurile nu se opresc aici. Mai mulți deputați din Parlamentul României au și anunțat că vor cere retragerea cetățeniei române a lui Ion Chicu. Ar fi un gest politic și simbolic extrem de dur. Se pare că România nu mai este dispusă să tolereze așa-numiți cetățeni ai săi care îi aruncă cuțite în spate și provoacă destabilizarea relațiilor dintre cele două țări. Recent, în presă, s-a vorbit despre o posibilă retragere a cetățeniei liderul PD, Pavel Filip, cel care asigură majoritatea actualului guvern și care, de facto, îl ajută pe Dodon în toate politicile sale antromânești și antioccidentale. Și, se pare, nu doar în privința lui Filip se discută astfel de măsuri, dar și a altor deputați și miniștri PD care slujesc unui regim românofob”.
Sursa citată mai menționează că declarația PD, ca reacție la comentariile lui Chicu, a fost, ca întotdeauna, duplicitară.
„Pe de o parte s-a disociat de ele, considerând că ar putea prejudicia grav relațiile Chișinău-București, pe de altă parte și-a exprimat dezacordul și față de comentariul lui Siegfried Mureșan. Prin comentariul său, PD a confirmat de fapt că este o marionetă în mâinile lui Dodon și PSRM, „mașină de vot”, cum i se spune în ultimul timp, iar Pavel Filip încearcă în continuare să o facă pe „prooccidentalul”, doar că îi reușește tot mai puțin, mirosind tot mai puternic a gaz rusesc”, se mai spune în material.
OPINII // Primul tur al prezidențialelor din România: între votul ferm împotriva Rusiei, dat pe malul stâng și votul de protest din dreapta Prutului
Valeriu Saharneanu // La alegerile prezidențiale din România a învins, în primul tur, candidatul „de după colț”
Marcel Ciolacu și-a recunoscut înfrângerea, a felicitat-o pe Elena Lasconi și și-a anunțat DEMISIA din funcția de președinte al PSD