OPINIE // „Problema lui Dodon este că a pierdut încrederea Moscovei, fiind surclasat de cineva de la care nici nu se aștepta - Alexandr Stoianoglo”
Oricât ar suna de anacronic termenul de „coloana a cincea”, avându-se în vedere dușmanii unui stat infiltrați în interiorul acestuia, dar ceea ce se întâmplă în ultimul timp în R. Moldova în spatele așa-numitelor dosare politice nu este altceva decât eliberarea agenților ruși, care de azi înainte vor avea practic girul oficial al autorităților de la Chișinău, în frunte cu Igor Dodon, nu doar să spioneze, dar și să îndrepte politica moldovenească în interesele directe ale Rusiei. Mai grav este că Moscova a pus stăpânire nu doar pe așa-zisul președinte și pe majoritatea parlamentară, dar și pe cel care, de-a dreptul, poate fi numit „stat în stat”, procurorul general, se arată într-un material de analiză publicat de portalul Deschide.md.
Potrivit sursei citate, Dodon a fost ieri la parada militară de la Moscova nu cu mâna în buzunar. „Așa cum e deprins să facă, ceea ce a recunoscut chiar el într-o discuție cu Vlad Plahotniuc, el a mers și cu „notițele” de rigoare și anume că și-a îndeplinit tema pentru acasă. Din imaginile video se vede că Vladimir Putin nu prea a vrut să discute cu Dodon. Doar că Dodon, așa cum îi este obiceiul, a reușit să se bage în vizorul liderului rus. Problema lui Dodon este că a pierdut încrederea Moscovei, fiind surclasat de cineva de la care nici nu se aștepta - procurorul general, Alexandr Stoianoglo”.
În material se menționează că Rusia nu are favoriți foarte clari și de lungă durată, inclusiv în privința R. Moldova.
„Kremlinul oficial are o singură condiție - cine îndeplinește condițiile și rezolvă problemele, acela este favoritul. Până recent, favoritul și așa-numitul „portdrapel” al Moscovei la Chișinău era Igor Dodon. Dar Kremlinul și-a pierdut încrederea în el după mai multe gafe, inclusiv cea legată de pierderea controlului asupra Curții Constituționale, dar și în privința altor cerințe care nu au fost rezolvate. În prezent, potrivit unor surse din administrația prezidențială, atenția Moscovei este asupra procurorului general, Alexandr Stoianoglo, cel care a îndeplinit sută la sută orice comandă venită de la fratele mai mare”.
Bineînțeles, în primul rând a fost eliberarea și reabilitarea tuturor agenților FSB care și-au deservit „patria rusă” în R. Moldova. Or, societatea a fost martoră cum în ultimele luni, în spatele așa-numitelor dosare politice PG a eliberat „pe-un capăt” personaje nu doar dubioase, dar de-a dreptul penale.
Și, în mod special, Veaceslav Platon, cunoscut ca raiderul nr. 1 în spațiul CSI, autorul mai multor evaziuni, preluări ilegale de acțiuni și companii, arhitectul așa-numitul „laundromat”, un personaj absolut infect în mediul economic, eliberat la comanda expresă a lui Stoianoglo. Eliberarea acestuia provoacă și mai multe semne de întrebare în contextul în care a fost surprins în mai multe discuții amicale cu interlopul, căruia i se adresa cu „Slava”, notează Deschide.md.
Autorul materialului crede că Stoianoglo este „eroul perfect” pentru Moscova - un justițiar în condițiile corupției tot mai mari care înăbușă R. Moldova, reprezentant al unei minorități etnice și vorbitor de limbă rusă, personaj care a slujit mai multe guvernări - PCRM, PD, PSRM și, care, respectiv, este maleabil și dispus să se plieze „așa cum trebuie”.
„Deci, un adevărat „Pavlik Morozov”, mereu gata la datorie. Ce ține de Dodon, el oricum rămâne, deocamdată, jucăria preferată a Kremlinului. Dar, acest „deocamdată” pare să-l bage tot mai mult în sperieți...”, conchide sursa citată.
ȘTIAȚI CĂ... aproximativ 80% din populația R. Moldova este alimentată cu apă din fluviul Nistru, iar capitala este dependentă în proporție de 98% de aceeași sursă: Cum a fost evitată o criză de apă vara trecută, când am avut o secetă severă
Peste 11 400 de familii din R. Moldova vor primi indemnizații unice în valoare de câte 3 300 de lei
Suma amenzilor aplicate persoanelor care au luat bani pentru a-și vinde votul la ultimele alegeri a crescut la peste 7,1 milioane de lei