OPINIE // Primele semne ale independenței justiției vor apărea când va fi investigată realmente FINANȚAREA EXTERNĂ a PSRM și Dodon
„Procuratura a rămas aceeași – slugă umilă a partidului de guvernământ. Justiția nu are cum deveni efectiv independentă atâta timp cât instituția procuraturii, chiar și în condițiile unei societăți deschise, rămâne o sechelă a „dictaturii proletariatului”.În pofida tuturor eforturilor de a o reforma, aceasta din urma este și în prezent, ca pe vremuri, un detașament de luptă a partidului”, este de părere analistul politic Petru Bogatu.
Potrivit sursei citate, amendamentele la LegeaProcuraturii avizate deGuvernul Sandu ar fi „o făcătură ordinară”. „Ele constituie o simplă „cosmetizare” democratică a acelorași practici sovietice, pentru a justifica trecerea procurorilor din subordineaunui partid sub stăpânirea altui partid. Rolul procurorilor în sistemul politic urmează să fie schimbat din temelii. Anume ei trebuie scutiți de orice imixtiune politică. Numai așa vor putea deveni magistrați, aidoma judecătorilor, și, astfel, integrați în puterea judecătorească”.
Aceasta scrie într-un editorial semnat pentru deschide.md că noua reformă a procuraturii nici nu pune problema racordării respectivei instituții la modelul european. „Executivul pare să fie preocupat doar decrearea altor mecanisme decât cele existente de desemnare a procurorului general. Cu alte cuvinte, o formă veche a controlului de partid asupra procuraturii este înlocuită cu una nouă. Degeaba se iluzionează Maia Sandu și Andrei Năstase. Impresia pe care o lasă ei nu-i decât cea de politizare acerbă a justiției, chit că astăzi este folosit un algoritm diferit de cele practicate anterior”.
Bogatu a mai adăugat că o eventuală condamnarea a lui Plahotniuc, arestarea lui Cebotari sau inculparea PD nu vor constitui o dovadă a independenței justiției, așa după cum se iluzionează actuala guvernare.
„Dimpotrivă, va fi o mostră derepresalii împotriva adversarilor politici, de persecuție a opoziției. Primele semne ale independenței justiției vor apărea când va fi investigată realmente finanțarea externă a PSRM, încălcarea Constituției de către Igor Dodon, antrenarea lui Andrei Năstase în privatizarea ilicită a „Air Moldova” acum aproape două decenii ș.a.m.d. Dosarele penale împotriva stăpânilor clipei, combaterea corupției din vârful arcului guvernamental constituie singura probă autentică a unei puteri judecătorești efectiv libere, debarasate de imixtiuni politice”, conchide acesta.
Lotul de vaccin antigripal achiziționat de stat, pe cale de a fi epuizat
Statul din Europa în care se poate ajunge cu cele mai multe rute directe de pe Aeroportul Internațional Chișinău: Zboruri directe către zece orașe din această țară
Curtea Constituțională va decide în această săptămână dacă validează sau nu cel de-al doilea mandat de șef al statului câștigat de Maia Sandu