OPINIE // Partidele UNIONISTE și PD vor acumula capital politic suplimentar, dacă „ACUM” se va preface că nu vede implicarea lui Dodon în promovarea directă a intereselor rusești în R. Moldova
Forțele unioniste și PD vor acumula capital politic suplimentar pe seama acuzațiilor de trădare de patrie atribuite președintelui Igor Dodon, iar PAS și PPDA, implicit Maia Sandu și Andrei Năstase, vor avea de pierdut dacă se vor preface că nu văd lucrurile care i se incriminează șefului statului. De această părere este analistul politic, Dionis Cenușă.
„Cu sau fără voia liderilor „ACUM”, premierul Sandu și candidatul la funcția de primar Năstase, mișcarea politică în jurul acuzațiilor de trădare de țară, atribuite președintelui Dodon, se va coagula. Forțele unioniste și democrații vor încerca să capete capital politic, care va apărea, volens-nolens, dacă „ACUM” vor continua să se prefacă și să nu examineze serios acuzațiile fundamentate față de implicațiile lui Igor Dodon în promovarea directă a intereselor rusești”, crede Cenușă.
Potrivit acestuia, atât servirea intereselor rusești, cât și introducerea unor instrumente antioligarhice contează.
Citește și: DOC // Crește numărul deputaților care cer ANCHETAREA lui Igor Dodon pentru „TRĂDARE de patrie”
CITIȚI și VIDEO // Igor Dodon insistă pe lângă Plahotniuc privind FEDERALIZAREA R. Moldova
„Pentru atingerea primului obiectiv, „ACUM” poate atrage voturile PD. Al doilea obiectiv este realizabil cu socialiștii lui Dodon. O consecință neașteptată poate fi apropierea dintre PSRM și PD, dacă Dodon se va simți în pericol”, conchide analistul.
De menționat că deputatul Octavian Țîcu dorește să înregistreze o inițiativă legislativă privind crearea unei Comisii de anchetă pentru investigarea acțiunilor comise de Igor Dodon, prin prisma „trădării de patrie”. Pentru ca inițiativă să ajungă pe agenda Parlamentului, mai e nevoie ca doi parlamentari să o semneze. Până acum și-au pus semnătura pe inițiativă deputații Octavian Țîcu, Lilian Carp și Iurie Reniță.
VIDEO // INTERPOL a acceptat solicitarea R. Moldova de a revizui decizia luată în anul 2020 prin care a respins cererea Chișinăului de a-l anunța în căutare internațională pe Vladimir Plahotniuc
R. Moldova, în așteptarea primului raport de screening, elaborat de Bruxelles. Vicepremierul Gherasimov: „Sperăm că, în prima jumătate a anului viitor, statele membre ale UE vor accepta să ne deschidă negocierea pe clusterul 1”
Alexandr Stoianoglo, noua marionetă a Moscovei? Renato Usatîi: „Chiar dacă încă nu știe, Alexandr Stoianoglo va fi cap de listă al unui bloc electoral format din partidele legate cumva de Moscova”