OPINIE din Rusia: „Atacurile mediatice împotriva lui Usatîi se explică prin faptul că nu vrea să se supună lui Dodon, preferând să acționeze independent”
Revenirea liderului „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, în R. Moldova și faptul că nu vrea „să joace cum îi cântă” președintele Igor Dodon pare să nu convină anumitor cercuri, astfel încât a fost lansată o campanie de denigrare a politicianului, constată jurnalistul rus de la „Novaya Gazeta”, Irek Murtazin, într-un comentariu intitulat „Pe cine a speriat Usatîi?”.
Jurnalistul face referire la modul în care unele instituții media și grupuri pe rețele de socializare au comentat perchezițiile structurilor specializate ale Federației Ruse într-un dosar de corupție la Căile Ferate ale Rusiei. El menționează că despre „astronomica sumă de 300 de miliarde de ruble” nici nu putea fi vorba, pentru că grupul de companii „1 520”, despre care s-a spus că ar fi încheiat contracte false, nu a avut în total comenzi de 300 de miliarde de ruble. În al doilea rând, remarcă jurnalistul, informațiile despre această sumă, dar și despre presupusa legătură cu Renato Usatîi se vehiculează în câteva canale de Telegram afiliate controversatului om de afaceri, bancherul fugar Gherman Gorbunțov.
„Este nu mai puțin interesant că în anunțurile despre percheziții și „prejudiciul de 300 de miliarde de ruble” a fost inclus și numele politicianului moldovean Renato Usatîi. Asta în condițiile în care încă la începutul lunii august FSB i-a întors lui Usatîi ceea ce îi confiscase în timpul perchezițiilor din anii trecuți. Iar în prezent, în Rusia, nu există nicio cauză penală în care se figureze numele lui Renato Usatîi”, menționează Irek Murtazin.
În plus, el menționează tonalitatea pozitivă a presei ruse și a canalelor de știri Telegram în care era menționat Usatîi, tonalitate care s-a schimbat brusc.
Jurnalistul rus explică aceasta prin faptul că tuturor le convenea că Usatîi, din exil forțat, lupta împotriva oligarhului Vlad Plahotniuc. În schimb, faptul că Usatîi a revenit și nu vrea să se supună în totalitate lui Igor Dodon a început să deranjeze.
„Cât timp Usatîi era în afara Moldovei și îl deconspira pe stăpânul din umbră Vlad Plahotniuc și pe acoliții săi (același Gorbunbțov, spre exemplu), le convenea tuturor. Iar după ce Plahotniuc a fugit din țară, iar Usatîi a revenit…Probabil se conta pe faptul că Usatîi și actualul președinte al Moldovei Igor Dodon vor găsi limbă comună și vor lucra în tandem. Dar nu a fost să fie așa. Usatîi nu vrea să joace cum îi cântă Dodon și acționează independent. Se pare că acest lucru deranjează în serios pe cineva. Și au început să-l atace pe Usatîi”, concluzionează Irek Murtazin în articolul său.
Amintim că Renato Usatîi a revenit în R. Moldova pe 16 iunie, la scurt timp după ce PD a cedat guvernarea, iar liderul său de atunci, Vlad Plahotniuc, și câțiva apropiați ai acestuia au fugit din R. Moldova. Revenit la Chișinău, Usatîi și-a anunțat susținerea pentru noua coaliție de guvernare. Acesta a oferit raportul „Kroll 2”, la care nu avea acces nici comisia parlamentară de investigație și a contractat detectivi internaționali care să investigheze frauda bancară. Cu toate acestea, mai mulți reprezentanți ai guvernării, precum deputatul PSRM Bogdan Țârdea, au început să-l atace pe Usatîi. Politicianul a chemat coaliția majoritară, în special PSRM, să nu preia schemele și practicile fostei guvernări, atenționând că nu va permite dezvoltarea unui nou regim Plahotniuc în R. Moldova.
Oleg Serebrian, despre discuțiile cu „Gazprom”: „Întreruperea livrărilor de gaze în regiunea transnistreană nu ar fi pur și simplu o criză, ci o catastrofă umanitară”
FOTO // Militari ai Batalionului 22 de Menținere a Păcii „Căștile albastre”, pe primul loc la o competiție din Carolina de Nord: Au concurat cu șase echipe din SUA
„Moldovagaz”, controlată de „Gazprom”, solicită MAJORAREA tarifelor la gazele naturale: „Solicitarea vine în condițiile unei creșteri considerabile a prețurilor pe piața internațională”