OPINIE // Deputații calcă pe aceeași greblă
Inițiativa legislativă privind instituirea votului unanim pentru înaintarea repetată a aceleiași condidaturi la funcția de judecător, președinte sau vicepreședinte ai instanței judecătorești, este neinspirată, periculoasă și vine în contradicție cu Strategia de reformare a sistemului justiției. Declarația îi aparține preşedintelui Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea.
Potriviti sursei citate, în septembrie curent, mai multe organizații neguvernamentale au făcut un apel public la adresa Parlamentului prin care au solicitat excluderea votului unanim din proiectul de lege şi organizarea dezbaterilor publice cu privire la această iniţiativă, însă, până în prezent, Legislativul nu a reacționat la această solicitare.
„Instituirea votului unanim presupune că numirea, reconfirmarea în funcţie sau promovarea judecătorului nu va putea avea loc fără acordul Procurorului General şi al ministrului Justiţiei. Această iniţiativă creează premise pentru un control al Executivului şi procuraturii asupra judecătorilor şi constituie un regres în parcursul R. Moldova spre crearea unui sistem judecătoresc independent și responsabil”, a menționat în cadrul unei conferințe de presă Vladislav Gribincea.
Potrivit juristului, un sistem similar celui propus prin iniţiativa legislativă a existat deja în R. Moldova până în anul 2005, când, în opinia lui Gribincea, fără vreun motiv declarat, câteva sute de judecători au fost excluşi din sistem de către preşedintele Vladimir Voronin. „Este bine cunoscut efectul dezastruos pe care l-a avut acel sistem asupra independenţei justiţiei. Aceasta a generat frica judecătorilor să pronunţe hotărâri care puteau afecta interesele statului. Suntem convinşi că astfel de practici nu ar mai trebui să se regăsească în R. Moldova”, a conchis Gribincea.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei