Opinie de la București // Stoianoglo ar avea o relație cu FSB-ul rusesc: „Omul care a negociat eliberarea lui Platon, care a oprit cercetările în dosarul KULIOK este un „pericol social”. Sau mișcările din Găgăuzia au apărut din prea mult simț civic?”
„Omul care a negociat eliberarea lui Platon, care a oprit cercetările în dosarul „kuliok” (acolo unde se vedea clar cum Dodon primește bani în pungă de la Plahotniuc), omul care a jucat chiar un rol politic în ultimii ani și a fost suspectat de jocuri cu rușii nu poate fi lăsat în funcție și nu poate fi lăsat liber. Alexandr Stoianoglo este un „pericol social”. Da, oamenii care reprezintă un pericol social sunt ridicați cu mascații și aduși în fața judecătorului. Acesta va decide dacă suspiciunile privind gradul de pericol social sunt întemeiate sau nu”. De această părere este analistul politic de la București, Cristian Hrițuc, fost consilier al președintelui Traian Băsescu.
Potrivit lui Hrițuc, în cazul reținerii lui Stoianoglo nu ar fi vorba de justiție televizată, așa cum afirmă unele voci de la Chișinău.
„Justiția nu se face la televizor și nu se face de către ziariști și nici de către politicieni. Se face în sala de judecată. Mai este mult ca acest lucru să se înțeleagă în R. Moldova, stat în care oamenii puteau vedea cu ochiul liber o realitate - imaginile cu Dodon primind bani în pungă - și un procuror general care închidea ochi sau probele, care a ignorat aproape total finanțările lui Dodon din „Bahamas”. Da, e greu de înțeles cum Platon a fost eliberat, cum omul care a dat cea mai grea lovitură sistemului bancar stă la tablă și le predă procurorilor lecții privind comiterea infracțiunilor financiare”, a scris Hrițuc într-o postare pe Facebook.
În opinia sa, Stoianoglo are tot dreptul să beneficieze de prezumția de nevinovăție, dar asta în cazul dosarului penal.
„Acolo are tot dreptul să fie considerat „nevinovat” până la sentința definitivă, dar tot ce s-a văzut în spațiul public în ultimii ani poate fi încadrat la o complicitate a acestuia cu oameni politici, cu oameni care au fraudat băncile. Și mai este și o față nevăzută, o relație cu FSB, despre care poate se va afla la un moment dat. Sau mișcările din Găgăuzia au apărut din prea mult simț civic?”, se întreabă Hrițuc.
Comentatorul politic a adăugat că o reformă nu poate fi făcută cu oamenii care au stricat sistemul.
„Întâi îi înlături, așa cum înlături un măr stricat dintr-un coș, ca să nu le strice și pe cele sănătoase, iar apoi te apuci să faci ordine în sistem. Stoianoglo nu e o victimă colaterală. A fost parte a unui război, a fost combatant și a căzut pe front. A știut foarte bine în ce se bagă, și-a asumat anumite fapte, acum trage consecințele. Cei care plâng acum după el sunt doar cei care ori n-au priceput nimic ori au alte interese”, a conchis Cristian Hrițuc.
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2