OPINIE de la București: „Dodon a pozat în omul care se bate cu oligarhul și am văzut cum lua SACOȘA cu bani. Acum, după episodul răpirilor cetățenilor moldoveni, avem și adevărată imagine a relației dintre Dodon și transnistreni”
„Igor Dodon a pozat în omul care se bate cu oligarhul și am văzut cum lua sacoșa cu banii. Acum, după episodul răpirilor cetățenilor moldoveni, avem și adevărată imagine a relației dintre Dodon și transnistreni. Răpirea polițistului moldovean din Zona de Securitate, de către trupele KGB-ului transnistrean, a adus în atenție problema spinoasă pe care o are R. Moldova cu republica separatistă și arată slăbiciunea statului moldovean, care nu își poate apăra cetățenii”, menționează analistul politic de la București Cristian Hrițuc.
Într-un material publicat pe blogul său, fostul consilier al președintelui Traian Băsescu susține că pentru Igor Dodon apariția acestui „eveniment”, în plină campanie electorală, a venit ca o bombă, iar efectele exploziei vor face țăndări imaginea sa.
„Pur și simplu Igor Dodon a fost umilit de Krasnoselski, liderul de la Tiraspol, și nevoit să se roage de el pentru a-i elibera cetățenii, pe care din funcția de conducător al statului R. Moldova el nu i-a putut apăra. În momentele în care știrea privind răpirea polițistului a început să ruleze în presă, am încercat să privesc cât mai atent evenimentele, pentru a observa dacă nu cumva asistăm la un joc al președintelui pro-rus, la o înscenare menită să îi aducă puncte electorale. Între timp s-a aflat că este vorba de răpirea și sechestrarea a patru persoane. În R. Moldova trebuie să privești cu suspiciune aproape orice eveniment, pentru că politicienii nu se dau în lături în a utiliza orice mijloace pentru a-și crește cota de încredere. Mai ales că nu a trecut prea mult timp de la jocul de imagine făcut de Dodon în cazul piloților răpiți de talibani. Atunci, președintele pro-rus a încercat să apară ca fiind „eliberatorul” piloților răpiți, a întârziat chiar aducerea acestora acasă, pentru a se fotografia și a trage cât mai multe foloase de pe urma acestui eveniment”, amintește Hrițuc.
În opinia comentatorului politic, răpirea cetățenilor moldoveni nu au fi fost ceva pregătit din timp.
„Mi-am dat seama că nu este nici pe departe un eveniment „prevăzut”. Pur și simplu, răpirea polițistului moldovean a avut loc și am asistat la un moment de „umilire” a autorităților moldovene, începând cu șeful statului și terminând cu ultimul subofițer din cadrul MAI. Faptul că președintele moldovean a ieșit să anunțe că a vorbit la telefon cu Vadim Krasnoselski „președintele republicii transnistrene”, așa după cum îl eticheta chiar Dodon, și că a obținut eliberarea a doi ostatici din cei patru răpiți nu este un succes. Chiar dacă președintele în exercițiu încearcă să prezinte situația în culori frumoase, să sugereze că este strict meritul său, este doar o încercare de salvare a ceea ce se mai poate salva. Realitatea brută este alta și am putut să o vedem cu toții. KGB-ul transnistrean a acționat în zona de securitate, nu a fost oprit în acțiunea sa de pacificatorii ruși (poate chiar a fost o acțiune aprobată de șefi militari ruși aflați în Transnistria) și au răpit cetățeni moldoveni. Statul moldovean a aflat din presă”, crede sursa citată.
Cristin Hrițuc a adăugat că, odată cu acest eveniment nefericit, se mai destramă un mit. „Relația bună pe care Dodon spune că o are cu Vadim Krasnoselski este doar de formă, de PR., pentru a-i asigura președintelui moldovean un statut special pe această dimensiune extrem de delicată. Transnistrenii nu au ezitat să își facă propriile jocuri, nu au ezitat să îi răpească pe acești cetățeni, chiar în mijlocul campaniei electorale. Nu le-a păsat ce deservicii îi aduc lui Dodon. Probabil, în timp vom afla și miza acestei răpiri, ce se ascunde în spatele ei, de ce KGB-ul transnistrean a acționat așa, acum”, a conchis comentatorul politic de la București.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei