15:11:39 23.09.2024
Stiri

Opinie de la București: Bătălia pentru Președinția R. Moldova va fi DURĂ. Un nou eșec pentru Maia Sandu echivalează cu ieșirea din politică, iar un EȘEC pentru Dodon poate însemna pierderea conducerii PSRM”

Actualitate 11.09.2020 08:00 Vizualizări1998 Autor: Ziarul National
Opinie de la București: Bătălia pentru Președinția R. Moldova va fi DURĂ. Un nou eșec pentru Maia Sandu echivalează cu ieșirea din politică, iar un EȘEC pentru Dodon poate însemna pierderea conducerii PSRM”


„Bătălia pentru Președinția R. Moldova va fi una extrem de dură. Se vor arunca în luptă toate resursele, se vor încerca toate manevrele posibile. Este o bătălie capitală pentru Igor Dodon și Maia Sandu. Un nou eșec pentru Maia Sandu echivalează cu ieșirea din politică. Un eșec pentru Dodon poate însemna pierderea conducerii partidului pe care îl patronează și intrarea într-un con de umbră”, consideră consultantul politic de la București, cu experiență în campanii electorale în Romania și R. Moldova, Cristian Hrițuc.

Hrițuc remarcă într-un material semnat pentru ziare.com că, spre deosebire de alegerile prezidentiale trecute, când dreapta a mers în bloc, acum sunt mai mulți candidați, inclusiv Andrei Nastase (PPDA), dar și Tudor Deliu (PLDM), care se vor bate cu Maia Sandu pe același segment de electorat.

„Este un semnal prost pentru electorat. Această cursă internă între candidații care se pretind proeuropeni este un consum de resurse inutil, dar fiecare actor politic are motivatiile lui. În ultima perioadă, eșecurile politice pe care le-a avut blocul „ACUM” - pierderea Primariei Chișinăului, pierderea guvernării - au dus la acutizarea conflictelor dintre Maia Sandu și Năstase. Pe partea stângă, Dodon are, la acest moment, ca și contracandidați pe Renato Usatîi și un om de paie aruncat de Ilan Șor. Dodon beneficiază în continuare de câteva pârghii extrem de importante. Are toate structurile de forță, are Guvernul și are control pe zona transnistreană, de unde poate aduce „alegatori” în ziua votului.

Maia Sandu beneficiază, însă, de faptul că în R. Moldova s-a acumulat o stare de frustrare foarte mare. Țara este ca o oala sub presiune, care fierbe la foc mic, dar care poate exploda oricând. Guvernul Chicu nu a performat, ba din contra, sărăcia a crescut, pandemia a lovit necruțător, seceta din agricultură și criza economica își produc efectele. Premierul coordonat de președintele Dodon a facut gafe peste gafe, care au iritat opinia publică. La toate aceste lucruri se adaugă și corupția sau mai bine zis faptul că moldovenii nu au simțit o imbunătățire în lupta pe acest front, n-au văzut schimbări reale după plecarea lui Plahotniuc. S-a schimbat doar „păpușarul”, crede Hrițuc.

Chiar dacă acest climat ar fi unul defavorabil lui Dodon, acesta are prima șansă, crede Hrițuc.

„Și asta nu neapărat pentru că mai are credibilitatea necesară, ci din cauza faptului că Maia Sandu nu are forța necesară să capaciteze toate aceste nemulțumiri. Eșecurile din ultimii ani și-au pus amprenta pe imaginea Maiei Sandu. Asocierea cu Dodon și instalarea guvernului cu ajutorul PSRM sub obladuirea Federației Rusiei și a Germaniei au lasat urme adânci. În zona electoratului unionist, aceasta a echivalat cu o tradare și asta s-a vazut cel mai bine în momentul în care blocul „ACUM” a pierdut Chișinăul. De obicei, primul pas pe care trebuie să îl faci în astfel de momente, pentru a recâștiga electoratul este să îți ceri scuze, să accepți că ai greșit, ca oamenii să vadă că ai învățat ceva din trecut. La toate aceste lucruri se adaugă și faptul că R. Moldova este o țară depopulată, iar Maia Sandu pleacă cu un handicap major. O mare parte din electoratul ei se găsește peste graniță, la munca în diaspora, și prezența acestuia la urne nu este garantată.

Maia Sandu are de infruntat un adversar puternic, Igor Dodon, dar în același timp trebuie să fie extrem de atentă la adversarii mai mici de pe partea dreapta. Campania electorala va putea duce la adâncirea unor falii deja existente în rândul electoratului de dreapta. Sandu trebuie să aibă capacitatea să îi coaguleze pe votanții lui Năstase, ai lui Deliu, ai unioniștilor în turul doi și, în plus, să mai aducă câteva procente. Ea încă luptă pentru recuperare, este pe locul doi și trebuie să mai convingă un segment de electorat să o aleagă pe ea și nu pe Dodon.

Poate fi acest segment cel al PD-ului condus de Pavel Filip? Greu de crezut. Întrebarea la care trebuie să raspundă Maia Sandu e de unde va mai atrage voturi în plus față de bazinul proeuropean. Aceasta poate fi o cheie de campanie. Greu de crezut că va găsi acel segment de electorat, care să meargă pe mâna ei, dar trebuie încercat”, conchide consultantul politic.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.09.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Portretul alegătorul...

20.09.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doriți să fiți legat...

16.09.2024 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // Rusia Sfântă crimina...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md