OPINIE // Ce se întâmplă în prezent cu STATUL CAPTURAT, pentru a cărui eliberare au luptat cu înverșunare PAS și PPDA? Cui aparține? Cine-l stăpânește? Dodon? PSRM?
„În urma prăbușirii unei autocrații, nu vine de la sine statul de drept. Când dispare mâna forte care să decidă tot, țara adesea este cuprinsă de confuzie și dezordine. Exact asta are loc acum cu R. Moldova”, este de părere analistul politic Petru Bogatu.
Potrivit lui Bogatu, anume în procuratură se decide la ora actuală destinul sistemului politic autohton.
„De situația Ministerului Public depinde dacă R. Moldova va fi un stat democratic de tip european sau dacă vă cădea într-un soi de despotism putinist pe care și-l dorește Igor Dodon. Cred că R. Moldova a ajuns din lac în puț. S-a rostogolit astăzi într-o penibilă babilonie. Harababură e în toate instituțiile statului. Stânga nu știe ce face dreapta și viceversa. De ce tac Maia Sandu și Andrei Năstase în aceste condiții? Unde-i verva lor antioligarhică? Unde-i hotărârea fermă de a elibera statul din captivitate? Unde-i însuflețirea de odinioară de a se bate pentru dreptate și împotriva corupției?”, se întreabă acesta într-un editorial pentru deschide.md.
Sursa citată menționează că ar fi adevărat faptul că Plahotniuc guverna în R. Moldova prin procuratură și procurori, doar că oligarhul cel rău nu mai e. „Dar de ce nu se mai interesează opoziția, atât de vocală până-n vara lui 2019, de soarta justiției și procuraturii în timpul de față? Oare debandada survenită sub Dodon este mai puțin periculoasă decât autoritarismul sub Plahotniuc?”.
Bogatu critică și PD, care a intrat într-un con de umbră după învestirea Guvernului Chicu.
„De ce a amuțit PD? Vrea să pescuiască ceva în apele tulburi ale degringoladei instalate? Bănuiesc că e un calcul total greșit. Clasa politică și mass-media urmăresc parcă paralizate reglările de conturi din procuratură și sistemul judecătoresc, interminabilele vendete dintre diferite grupări cu pretenții oligarhice care nu mai au răbdare să se înfrupte din tortul statului. Nu e de mirare că lucrurile degenerează pe zi ce trece. R. Moldova a devenit practic neguvernabilă și este lăsată la voia întâmplării.
Sunt de acord cu Sergiu Mocanu care spune că Alexandru Stoianoglu, oricât de bine intenționat ar fi, nu are sorți de izbândă dacă e lăsat să lupte de unul singur. Ca să triumfe justiția independentă, este nevoie de suportul decidenților politici. Așa s-a întâmplat în România, bunăoară, când Traian Băsescu a garantatlibertatea de acțiune și neangajarea politică a magistraților. La noi, din păcate, lucrurile stau exact invers. Despotismul de altădată s-a preschimbat în anarhie. Întreaga mizerie adunată de-a lungul timpului în organele publice, mai cu seamă de la Lucinschi și Voronin încoace, acum, când a scăpat de sub controlul oligarhului, se revarsă în voie peste moșia statului, otrăvind totul în calea ei”, conchide analistul politic.
Președintele Parlamentului de la Chișinău, apel la adresa românilor din R. Moldova în privința candidatului pe care să-l aleagă în turul doi: „Trebuie să protejăm România și R. Moldova de extremiști și politicieni cu simpatii neo-fasciste”
Au fost constituite grupurile de lucru care vor decide subiectele pentru examenele și evaluările naționale din acest an de studii, inclusiv la BAC
Nicolae Ciucă a DEMISIONAT din fruntea PNL: „Noua conducere a PNL nu va fi singură, deoarece are alături o oștire minunată formată din primari, președinți de consilii județene, consilieri locali și județeni”