OPINIE // Ce lecții ne-a oferit scrutinul desfășurat pe 1 noiembrie, de ce susținătorii Maiei Sandu nu trebuie să se bucure prea tare de victoria din primul tur și ce urmează în turul II
A. De ce nu trebuie să ne bucurăm prea tare de victoria Maiei Sandu?
1). Pentru că diferența de scor dintre primul și al doilea clasat este totuși mică sau relativ mică - puțin peste 46 mii de voturi.
2). Pentru că figuranții locurilor trei și patru, Renato Usatîi și Violeta Ivanov, chiar dacă au avut în această campanie un mesaj anti-Dodon, au fost și rămân exponenții unor partide rusofile, iar votanții acestora (peste 315 mii de alegători) pot întoarce oricând scorul în favoarea candidatului Moscovei, Igor Dodon.
3). Pentru că voturile obținute de ceilalți patru competitori (Andrei Năstase, Octavian Țîcu, Tudor Deliu și Dorin Chirtoacă) abia ajung la puțin peste 105 mii de alegători, iar numărul respectiv este insuficient pentru a obține victoria în turul al doilea. Or, este știut lucru, nu toți dintre aceștia o plac/simpatizează pe Maia Sandu.
B. Ce-i de făcut în situația creată?
1). Contracararea, prin toate mijloacele posibile, a unor fraude electorale și, în particular, transportarea organizată a alegătorilor din Transnistria, în data de 15 noiembrie.
2). Încurajarea celor din diasporă, care au demonstrat că pot fi o forță colosală, poate chiar hotărâtoare în actualele circumstanțe.
3). Mobilizarea pe toate căile a celor care, din varia motive, au absentat pe 1 noiembrie la urne. Dezamăgirile se vindecă greu, dar altă soluție nu există. Maia Sandu poate miza pe o victorie certă doar în condițiile participării la vot a 50+ alegători.
C. Ce alte lecții ne-a oferit scrutinul desfășurat pe 1 noiembrie?
1). Dincolo de scandalurile care l-au marcat în ultimii ani (extrădarea profesorilor turci, faimosul „kuliok”, deconspirarea unor polit-tehnologi ruși etc.), Igor Dodon a obținut un scor bun, chiar neașteptat de bun. Ceea ce demonstrează că o bună parte a moldovenilor a fost și rămâne imună la nedreptăți.
2). Dincolo de vulnerabilitatea lui Dodon, Moscova și-a pus „ouăle” în mai multe coșuri. Astfel, scorurile bune obținute de Usatîi și Ivanov constituie un semnal de alarmă în perspectiva unor viitoare alegeri parlamentare (ordinare sau anticipate). Or, așa cum stau astăzi lucrurile, partida proeuropeană ar putea fi reprezentată în viitorul legislativ de către un singur partid - PAS, ceea ce face imposibilă investirea unui guvern prooccidental.
3). Dincolo de retorica spumoasă proromânească, Țîcu, Chirtoacă&Co au ajuns acolo unde le este locul – „cu oiștea în gard”. Iată de ce aceștia trebuie să plece. Gata, ajunge. Timpul lor a expirat. Românismul, sunt sigur, poate avea și alți exponenți în R. Moldova. Românismul nu este un „imaș”, pe care pot paște „vitele” doar doi sau trei „văcari”. Așteptăm tineri noi în avanscena luptei pentru idealul nostru sfânt - Unirea cu România.
Text de Boris Nedelciuc
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2