04:25:29 27.11.2024
Stiri

OPINIE // „Beneficiile” obținute de către Dodon de la Putin par a fi o „tentativă de CORUPERE (geo)politică și de creditare a unui concurent politic la alegeri”

Politică 07.11.2018 12:00 Vizualizări1461 Autor: Ziarul National
OPINIE // „Beneficiile” obținute de către Dodon de la Putin par a fi o „tentativă de CORUPERE (geo)politică și de creditare a unui concurent politic la alegeri”


Așa-numitele beneficii pentru R. Moldova, obținute de președintele Igor Dodon în urma întrevederii cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, pot fi interpretate „ca o tentativă de corupere (geo)politică și de creditare clară a unui concurent politic la alegerile parlamentare”. De această părere este analistul politic Dionis Cenușă.

„Președintele anunță că Rusia și Uniunea Euroasiatică va acorda asistență pentru proiecte de infrastructură, care de fapt sunt credite, cu o mică componentă de grant. Deci, este confirmat faptul că Rusia vrea ca socialiștii lui Dodon nu doar să câștige alegerile, dar și să formeze majoritatea în Parlament”, afirmă analistul.

Potrivit lui Cenușă, creditele în sine nu reprezintă o problemă, dar depinde cine le acordă și în ce condiții. „La finele lui 2013, Rusia a acordat 3 miliarde de dolari regimului lui Ianukovici și a fost considerat un gest de corupere pentru decizia de a amâna parafarea Acordului de Asociere dintre UE și Ucraina. Sunt aceste credite o formă de corupere (geo)politică a actualului președinte și a viitoarei guvernări sau doar o investiție bazată pe termeni economici? Creditele promise de Rusia pot fi o tentativă de a spori datoria Moldovei față de Rusia. Asta se întâmpla în situația în care nu s-a clarificat soarta datoriei pentru gazul rusesc, care se ridica la 7 miliarde de dolari”, este de părere Cenușă.

Un alt aspect la care s-a referit sursa citată ține de perioada în care vor fi acordate aceste credite: „Aceste eventuale credite vor fi acordate până la alegeri sau după alegeri, în funcție de rezultatele acestora? Cu clădirea Președinției reconstruită cu asistența turcă, ajutor rusesc sub formă de camioane etc. Este clar că socialiștii caută transfer de imagine de la regimuri mai degrabă autoritare”.

Cenușă s-a referit și la „reușita” privind eliminarea tarifelor vamale pentru o serie de produse agricole moldovenești. „Asta indică faptul că Dodon se focusează pe regiunile rurale și votanții de acolo. Însă problema e de altă natură. Or, inițial, Rusia a introdus tarifele contrar prevederilor Acordului de Liber Schimb al CSI, ca metodă de penalizare pentru semnarea Acordului de Asociere cu UE. Din aceste considerente, ceea ce președintele prezintă ca reușită sunt niște acțiuni pe care Rusia era obligată să le repare fără careva jurăminte politice de loialitate”.

În concluzie, Dionis Cenușă spune că ceea ce se întâmplă acum poate fi ușor de interpretat „ca o tentativa de corupere (geo)politică și de creditare clară a unui concurent politic la alegerile parlamentare”.

„Dacă cineva va încerca să facă o paralelă cu asistența UE, atunci să privească condițiile acordării asistenței, logica reformelor din spatele lor și condiționalitățile legate de reforme profunde și necesare”, a conchis analistul politic.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.11.2024 15:57 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // La alegerile pr...

25.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fantoma trecutului p...

22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md