OPINIE // „Amenințările Moscovei la adresa R. Moldova sunt REALE, dar planul de destabilizare și de înlăturare a Maiei Sandu de la putere NU poate avea succes. Moldovenilor nu le place să fie folosiți”
Kremlinul a uneltit un plan de destabilizare și de înlăturare de la putere a președintei Maia Sandu, însă acest lucru nu poate să se mai întâmple, consideră comentatorul politic de la București, Cristian Hrițuc.
Acesta admite că mulți cetățeni pot fi nemulțumiți de scumpirile și condițiile grele de viață, însă majoritatea nu se va lăsa folosită de Moscova, care niciodată nu a vrut binele R. Moldova.
„Volodimir Zelenski a declarat că a informat-o pe Maia Sandu despre planul Moscovei privind destabilizarea R. Moldova. Serviciul de Informații și Securitate a confirmat că există astfel de semnale. Amenințarea este reală, dar probabilitatea ca Moscovei să îi iasă planul e foarte mică. De la începutul războiului din Ucraina, R. Moldova este într-un război hibrid. Am văzut și lunile trecute cam care sunt acțiunile Moscovei. Nimic nou sub soare. Planul de destabilizare și de înlăturare a Maiei Sandu de la putere nu poate avea succes, pentru că și metodele rușilor sunt cunoscute, iar cel mai important lucru, în acest moment partenerii rușilor (din R. Moldova) sunt necredibili”, a menționat Hrițuc.
Potrivit sursei citate, când vrei să dărâmi o putere și să pui altceva în loc, trebuie să ai și cu cine să o dărâmi și pe cine să pui în loc.
„Cu cine să facă Moscova proteste de stradă? Tot cu oamenii lui Șor aduși în Chișinău, cu oameni bătrâni, sărmani care vin pentru niște bani? Cine e credibil să vorbească în piață și să exploateze nemulțumirile oamenilor? Șor, care a furat miliardul? Dodon, care a luat bani de la Plahotniuc? Nu au nici cu cine să acționeze nici pe cine să pună în loc, astfel încât să fie acceptați cât de cât”, spune acesta.
Comentatorul politic admite că cetățenii din R. Moldova sunt nemulțumiți, în condițiile în care guvernarea a făcut și multe greșeli.
„Sunt și probleme din cauza războiului… Dar moldovenii știu foarte bine că, în acest moment, problemele nu se rezolvă așa. S-a văzut și în lunile trecute că moldovenii nu s-au dus la proteste. De ce? Pentru că nu le place să fie folosiți. Pentru că jocul a ajuns străveziu. Într-un cuvânt, nu pot da nici foc la „stradă”, nu au nici pe cine instala. Băieții ăia care au mai fost anii trecuți prin „miliție” sunt oricum monitorizați.
A mai încercat Federația Rusă să destabilizeze R.
Moldova acum câțiva ani și să pună tot sistemul bancar pe butuci și n-a mers. Nu o să meargă nici acum. Mai ales că nici SIS-ul nu e singur pe lume și toate marile puteri ajută atât Ucraina, cât și țările din zonă pentru a ține lucrurile în siguranță. Cât privește capacitatea FSB din ultimii ani... s-a văzut în Ucraina cum le-au întors oglinda. Le-au luat și banii și i-au lăsat și cu buza umflată. Ei credeau că vor fi primiți cu pâine și sare”, a conchis Hrițuc.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania