Opinia preliminară a Comisiei de la Veneția vizavi de reforma justiției propusă de Guvernul de la Chișinău: „Judecătorii și procurorii care NU trec evaluarea integrității să nu fie menținuți în sistem”
Independența și integritatea membrilor Comisiei de evaluare extraordinară a judecătorilor și procurorilor este importantă, iar ultimii care nu trec evaluarea ar urma să plece din sistem.
Recomandările vin de la Comisia de la Veneția, care a aprobat, vineri, pe 11 octombrie, în plen, o opinie preliminară asupra proiectului de lege cu privire la reforma Curții Supreme de Justiție (CSJ) și a Procuraturii, lansată de Ministerul Justiției de la Chișinău.
CITIȚI și CSM NU este de acord cu reforma CSJ, propusă de Guvern: Mai puțini reprezentanți ai societății civile în Comisia de evaluare, mai mulți judecători la CSJ și pensii mai mari pentru magistrați
Potrivit ministrului Justiției, Olesea Stamate, care a participat la ședința Comisiei, cele mai importante recomandări țin de asigurarea unui apel efectiv într-o instanță judiciară, asigurarea independenței și integrității membrilor comisiei de evaluare extraordinară, calitatea criteriilor de evaluare și, de asemenea, se propune ca judecătorii și procurorii care nu trec evaluarea integrității să nu fie menținuți în sistem prin transfer într-o instanță inferioară, ci supuși măsurilor disciplinare și demisionați, dacă este cazul.
CITIȚI și Ambasada SUA la Chișinău, ÎNGRIJORATĂ de subterfugiile din domeniul justiției: „Încurajăm judecătorii și procurorii din R. Moldova să RESPECTE principiile statului de drept”
Totodată, Comisia s-a expus ferm cu privire la inițiativa de revocare a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, invocând că mandatul acestora trebuie respectat și că o revocare nu poate avea loc în baza pierderii încrederii judecătorilor. O altă mențiune a Comisiei de la Veneția ține de examinarea oportunității evaluării membrilor CSM, la începutul exercițiului de evaluare.
CITIȚI și DOC // CSP propune EXCLUDEREA funcțiilor de procuror general și adjuncții acestuia din procedura de evaluare excepțională inclusă în conceptul de reformă a justiției, propus de Guvern
„Recomandările formulate ne sunt utile pentru îmbunătățirea proiectului, la care vom lucra în următoarele săptămâni. Am convenit că vom prezenta un proiect final și Comisia se va expune, la rândul său, printr-o opinie finală. Țin să mulțumesc Comisiei de la Veneția pentru recomandările făcute, sunt foarte utile! Urmează câteva săptămâni intense de ajustare a proiectului și pregătirea pentru ulterioara adoptare”, a declarat ministrul Justiției, Olesea Stamate.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania