Operatorul pieței de energie electrică și gaze naturale din România își deschide o filială în Republica Moldova: „Împreună cu România ne vom integra mai ușor în piața comună a energiei la nivel european”
Operatorul pieței de energie electrică și gaze naturale din România (OPCOM) a decis să-și deschidă o filială în Republica Moldova.
Organizarea piețelor centralizate de energie electrică este unul din subiectele discutate astăzi, în cadrul Reuniunii Grupului de lucru R. Moldova - România din domeniul energiei, desfășurată la Chișinău.
OPCOM asigură cuplarea piețelor de termen scurt din România cu cele din țările membre ale UE, iar ministrul Energiei, Victor Parlicov, afirmă că, datorită experienței OPCOM, în anul viitor vom avea o bursă de energie funcțional.
Potrivit aceleiași surse, fiind operator de piață și în România, cuplarea piețelor din R Moldova și România va avea loc natural, ceea ce înseamnă că operatorii de pe piața noastră vor avea de facto acces și pe bursa română de energie.
Împreună cu România, ne vom integra mai ușor în piața comună a energiei la nivel european, s-a arătat convins ministrul Parlicov.
„OPCOM vine cu toată experiența sa de peste 20 de ani, o experiență pe o piață organizată la condițiile UE. Sperăm ca anul viitor să fie organizate deja primele tranzacții pe o bursa energetică în Republica Moldova”, a spus ministrul Energiei.
Precizăm că reprezentanții ministerelor Energiei din România și Republica Moldova, ai operatorilor de distribuție și transport din cele două state și ai instituțiilor de reglementare au convenit astăzi la Chișinău să continue proiectele de interconexiuni energetice, în cazul achizițiilor și stocării de gaze. De asemenea, ei au discutat despre posibilitate încheierii unor contrate pe termen lung de livrare a energiei electrice.
Reprezentanții Chișinăului au rugat partenerii români să implice Republica Moldova în proiectul submarin ce urmează să transporte energie și gaze din Azerbaidjan și Georgia spre România.
Centrale electrice cu turbine pe gaz, oferite R. Moldova de către Uniunea Europeană: CSE a activat și Mecanismului de Protecție Civilă al UE în vederea asigurării securității energetice
DOC // Guvernul COMPENSEAZĂ creșterea tarifului la energie electrică pentru agenții economici din sectorul alimentar și din industria prelucrătoare: Până la 50% din creșterea tarifului la energia electrică, pe o perioadă de 3 luni
Maia Sandu, răspuns pentru separatistul Krasnoselski, care „distorsionează realitatea”: „Originea crizei nu este la Chișinău, ci la Moscova, care trebuie să vină cu soluții reale pentru această problemă”