Operațiune de SABOTAJ orchestrată de Rusia și Belarus: „Peste o mie de incidente într-o zi”
Serviciile de securitate poloneze au neutralizat o operațiune de sabotaj orchestrată de Rusia și Belarus care urmărea destabilizarea Poloniei, a declarat luni viceprim-ministrul Krzysztof Gawkowski, conform Reuters, transmite Hotnews.
Varșovia a acuzat în repetate rânduri Moscova că încearcă să destabilizeze Polonia din cauza rolului său în furnizarea de ajutor militar vecinei sale Ucraina, acuzații pe care Rusia le-a respins.
Sabotorii, care operează din Belarus în cooperare cu Rusia, au pătruns în instituțiile guvernamentale locale și centrale, inclusiv în companiile de stat care implementează contracte militare, a spus el.
„Serviciile externe din Belarus și Rusia… au avut un obiectiv specific – să extorcheze informații, să șantajeze persoane și instituții și să ducă un război cibernetic de facto”, a declarat Gawkowski, care este și ministru pentru afaceri digitale.
El a declarat că obiectivul operațional, furtul de date în scopul șantajului, a fost contracarat.
Gawkowski spune că atacurile cibernetice s-au dublat de anul trecut, vizând organizații și instituții poloneze, inclusiv companii de logistică care efectuează livrări militare către Ucraina.
„În spațiul cibernetic, pericolele apar în fiecare oră, în fiecare minut. Se întâmplă adesea să existe peste o mie de incidente într-o zi”, a declarat Gawkowski, care în iunie a declarat că Polonia a blocat mai multe atacuri cibernetice asupra infrastructurii sale critice.
Polonia a indicat, de asemenea, Rusia pentru incidente de sabotaj și incendiere pe teritoriul său și afirmă că serviciile secrete ruse încearcă în mod activ să adune informații privind livrările de arme către Ucraina după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2024.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România