FOTO // Operații ca în Europa
Modernizare // De două săptămâni, pacienții Spitalului Clinic Republican sunt operați într-un bloc nou, ultramodern, dotat cu aparataje de ultimă generație. Deschiderea blocului reprezintă, cu certitudine, un nou pas în sistemul medical din republică, spun medicii de aici
Dacă acum câțiva ani medicii din Republica Moldova veneau oftând de la stagiile de practică sau instruirile de peste hotare, „îmbolnăviți” de ceea ce vedeau acolo, astăzi pot respira ușurați: standardele înalte aplicate în medicina din Occident au ajuns și la noi. Saloanele moderne de spital pe care unii pacienți le vedeau doar în filme există și la noi, în noul bloc chirurgical al Spitalului Clinic Republican. Inaugurată câteva săptămâni în urmă, în noua clădire au fost deja efectuate peste 20 de operații cu succes, iar medicii și pacienții sunt încântați de condițiile pe care le au.
Echipament modern și performant
Când intri în noul bloc al Spitalului Clinic Republican, ai senzația ori că ai greșit instituția medicală, ori că nu ești în R. Moldova, asta pentru că tot ce te înconjoară este o premieră pentru spitalele de stat din țară: săli chirurgicale performante și secții de terapie intensivă echipate după standardele internaționale din medicină. Numai icoanele care sunt atârnate pe perete ne amintesc că suntem într-un spital din R. Moldova. În una din secțiile de terapie intensivă, pacienții se recuperează după operații pe niște paturi speciale, automate, care au alături dispozitive automate de administrare a medicamentelor, dar și aparate de ventilare, defibrilatoare și monitoare ale funcțiilor vitale. Astfel, medicul care monitorizează cei 13 pacienți din salonul larg poate vedea pe monitorul său bătăile inimii, pulsul și respirația bolnavilor. De facto, toți cei 13 pacienți sunt supravegheați de doi medici și de patru asistente medicale.
„Am văzut așa ceva numai la televizor”
Pe unul dintre aceste paturi se recuperează Vasile B., căruia acum câteva zile i-a fost înlăturată splina. Medicul acestuia, Mihai Borș, spune că pacientul se simte bine, iar în câteva zile va putea părăsi Secția de terapie intensivă. Bolnavul ne privește cu ochi întrebători și spune că tot ce vrea este să se vadă mai repede pe picioare. „Totul e nou aici, medicii stau mereu lângă mine și mă întreabă dacă nu îmi trebuie ceva”, silabisește domnul Vasile. „Înainte am văzut numai la televizor așa ceva. Medicii stau chiar în fața noastră, totul este sub vedere”, mai spune bolnavul. Pe un alt pat – un alt bolnav, conectat la aparate. Ilia R. spune că până acum nu a mai fost nevoit să stea internat în spital, însă zilele trecute era să își piardă viața din cauza unei dureri insuportabile la picior. „Am venit aici și pot să spun că medicul mi-a salvat viața. Totul este bine, sunt încântat și bucuros să văd asemenea condiții în spital”, spune pacientul.
Au mers în Austria să învețe despre noile tehnologii
Și medicii spun că sunt încântați de condițiile noi de muncă pe care le au. „În casă nouă e altfel, e mult mai bine”, crede medicul reanimatolog Petru Sturza. „Este ca în Europa, numai că pacienții sunt moldoveni”, glumește și medicul Mihai Borș. „E mai comod, e mai curat, ne simțim mai împliniți”, spune specialistul. De fapt, medicii de aici au fost instruiți minuțios cum să lucreze cu aparatajul performant. Specialiștii au mers la stagii în Austria și au stat acolo de la patru la 12 săptămâni, timp în care au fost învățați cum să muncească cu noile utilaje. Trainingurile i-au ajutat să se adapteze mai ușor la noile condiții de muncă. Totodată, un medic din Rusia se află acum la Spitalul Clinic Republican pentru a împărtăși din experiența lui cu medicii moldoveni.
Primele operații efectuate cu succes
Și directorul spitalului, Sergiu Popa, spune că medicii care muncesc în noul bloc sunt foarte mulțumiți de condițiile moderne de lucru. „Proiectul a început în 2010, iar blocul a fost inaugurat pe 6 mai curent. Avem 16 săli de operații, 75 de paturi, un laborator de urgență, departament de sterilizare și o bancă de procesare a sângelui. În noul bloc sunt două săli noi: neurochirurgie și ortopedie. Am realizat deja un transplant hepatic unui bolnav de ciroză”, explică Popa. „Patru săli de operație au sistemul de flux de aer laminat, prin care se dă aer steril deasupra pacientului și astfel evităm infecțiile”, mai spune doctorul.
Planuri mari pentru viitor
După deschiderea noului bloc chirurgical, medicii își propun să crească capacitatea de tratament de la 25 000 la 35 000 de pacienți anual și să majoreze și numărul de operații, de la 16 000 la 25 000. Mai mult, specialiștii vor să facă mai multe transplanturi de organe și de țesuturi, dar și să micșoreze durata de spitalizare, de la 8 zile la 5 prin tratamentul numit „mini-invaziv”. Serviciul „one day surgery” (chirurgie „la zi”) va fi dezvoltat și el în domeniile oftalmologie, urologie, proctologie și chirurgie generală. Pentru construcția blocului au fost alocate 30,4 milioane de euro, bani veniți de la Banca Mondială, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei și bani alocați de Guvern.
Sergiu Ungureanu, vicedirector Chirurgie:
„Este cel mai concret pas făcut de sistemul de sănătate din R. Moldova în ultimii ani. Toți chirurgii care muncesc aici au tins foarte mult ca să vadă acest vis realizat. Am dorit ca, pe de o parte, pacienții să aibă parte de condiții bune, iar pe de alta – medicii să poată lucra în aceleași condiții. Ce ne dorim acum e să mărim numărul de intervenții chirurgicale, pentru că dacă înainte făceam câte 16 000 de operații pe an, acum vrem să ajungem la 25 000. În noul bloc chirurgical avem 75 de paturi pentru pacienții care vin la terapie intensivă, față de 45, cât aveam înainte”.
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani