02:29:20 25.02.2025
Stiri

ONU reafirmă sprijinul pentru integritatea teritorială a Ucrainei în fața unei rezoluții controversate propuse de SUA

Actualitate 24.02.2025 22:24 Vizualizări382 Autor: ZiarulNational
ONU reafirmă sprijinul pentru integritatea teritorială a Ucrainei în fața unei rezoluții controversate propuse de SUA

Adunarea Generală a ONU a reafirmat, la trei ani de la invazia rusă, angajamentul față de integritatea teritorială a Ucrainei, în pofida încercărilor Statelor Unite de a promova un proiect alternativ. Proiectul american propunea încheierea rapidă a conflictului fără menționarea integrității teritoriale ucrainene, ceea ce a ridicat semne de întrebare și critici, mai ales în contextul în care Donald Trump a început să se apropie de Kremlin și să-l critice pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Textul original al SUA nu a fost votat în forma sa inițială, fiind modificat de către țările europene pentru a susține clar integritatea teritorială a Ucrainei și cerând o pace echitabilă.

Versiunea amendată a rezoluției a fost adoptată cu 93 de voturi "pentru", 8 "împotrivă" și 73 de abțineri. SUA s-au abținut de la vot, iar Rusia, care salutase inițial proiectul american, a votat împotrivă. Un alt proiect de rezoluție, pregătit de Ucraina și aliații săi, a fost adoptat cu 93 de voturi "pentru", 18 "împotrivă" și 65 de abțineri, fiind respins de SUA alături de alte țări.

Ambasadoarea americană interimară Dorothy Shea a subliniat că nici amendamentele la textul american, nici rezoluția ucraineană nu vor opri violențele și că ONU trebuie să acționeze în acest sens. Rezoluția reiterează nevoia urgentă de a pune capăt războiului și cere retragerea imediată a trupelor rusești din Ucraina.

Contextul diplomatic a fost definit de un atac considerat grosolan al SUA, în timp ce sprijinul pentru Ucraina a slăbit față de momentul adoptării unor rezoluții similare, când aproximativ 140 de voturi erau acordate.

Importanța politică a rezoluțiilor ONU este recunoscută, iar SUA intenționează să prezinte proiectul lor și Consiliului de Securitate, unde însă puterea de veto a membrilor permanenți complică lucrurile. Europenii vor să depună aceleași amendamente ca la Adunarea Generală, dar puterea de veto a SUA și Rusia complică adoptarea unei poziții comune.

Diplomații europeni sunt într-o situație dificilă, iar Franța și Regatul Unit sunt nevoite să ia decizii importante privind dreptul lor de veto, o situație complicată și de prezența lui Emmanuel Macron la Casa Albă și a lui Keir Starmer așteptat săptămâna aceasta.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte