ONU: „Femeile și fetele rome sunt stigmatizate și discriminate”
Femeile de etnie romă reprezintă unul dintre cele mai excluse grupuri din Moldova. Acestea au un nivel de alfabetizare mai mic, se confruntă cu rate înalte ale șomajului și au o sănătate mai proastă decât restul populației. Datele sunt prezentate de ONU într-un raport despre situația femeilor și fetelor rome din Republica Moldova.
Raportul a fost lansat cu ocazia Zilei Internaționale împotriva Discriminării Rasiale. La acesta s-a lucrat circa doi ani. Potrivit autorilor, 45% din femeile rome din Moldova nu au studii formale, în comparație cu 2% de femei non-rome și 22 % de bărbați romi. Fetele rome sunt în mod special vulnerabile față de abandonul școlar și au performanțe mici în învățământ, din cauza rolului pe care multe dintre acestea îl au în familie și căsătoriilor timpurii.
„Situația este îngrijorătoare. Femeile și fetele rome se confruntă cu multiple fațete ale excluziunii cauzată de forțe patriarhale și o discriminare puternică din partea societății”, a spus Isabela Mihalache, autor principal al raportului și expert internațional în domeniul drepturilor femeilor rome.
„Pe parcursul lunii martie au avut loc un șir de acțiuni menite să consolideze participarea femeilor din Moldova în viața publică. Sunt foarte încurajată de noua amploare pe care o iau organizațiile societății civile ale femeilor rome. Națiunile Unite în Moldova vor continua să lucreze împreună cu partenerii săi pentru a sprijini progresarea și abilitarea tuturor femeilor din Moldova, în special a celor mai excluse”, a spus Narine Sahakyan, Coordonator rezident ONU în Republica Moldova.
Studiul, care a precedat raportul, a fost elaborat la comanda Entității ONU pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women), în colaborare cu Oficiul ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
INTERVIU // Iurie Ciocan, pentru Gândul: „Președintele României trebuie ales inclusiv cu un suport masiv din partea cetățenilor români din R. Moldova”