01:56:47 25.04.2025
Stiri

ONU dezvăluie tratamente psihiatrice forțate aplicate opozanților din Belarus după alegerile din 2020

Actualitate 24.04.2025 22:30 Vizualizări275
ONU dezvăluie tratamente psihiatrice forțate aplicate opozanților din Belarus după alegerile din 2020

Experți independenți ai ONU au denunțat joi un ”tratament psihiatric coercitiv” aplicat împotriva zecilor de critici ai autorităților din Belarus după alegerile prezidențiale din 2020 și criza politică care a urmat.

Investigațiile realizate în numele ONU în Belarus au arătat că mulți opozanți ai regimului au fost supuși unor tratamente psihiatrice forțate. ”Am primit informații despre cel puțin 33 de persoane, inclusiv cinci femei, trimise pentru un tratament psihiatric coercitiv fiindcă și-au exprimat dezacordul față de autorități de la începutul crizei politice generate de alegerile prezidențiale din 2020”, scriu experții.

Aceștia sunt mandatați de Consiliul ONU al Drepturilor Omului, dar nu vorbesc în numele ONU. Transferurile au fost ordonate de către tribunale și sunt considerate de experți drept o "pedeapsă extrem de neobișnuită care ar putea constitui o pedeapsă inumană sau degradantă".

"Procesul de transfer pentru tratament psihiatric obligatoriu nu este transparent și ridică îndoieli serioase dacă aceste transferuri sunt motivate de considerente medicale sau politice," subliniază experții. Procesele care au dus la aceste transferuri s-au derulat, spun ei, cu ușile închise.

25 DE PERSOANE DEȚINUTE ÎN CONTINUARE

Cei în jur de 20 de experți, printre care și Nils Muiznieks, Raportorul Special al situației drepturilor omului în Belarus, își exprimă ingrijorarea față de soarta celor condamnați la tratament coercitiv. ”Persoanele respective sunt deținute în secret în instituții de sănătate mintală sub puterea nelimitată a medicului-șef”, subliniază ei. Ele ”sunt private de libertate pe o perioadă nedeterminată și nu pot cere grațiere sau eliberare condiționată”.

Potrivit datelor disponibile, opt persoane transferate pentru tratament psihiatric coercitiv au fost eliberate recent. Însă cel puțin altre 25 rămân deținute în secret, fără informații despre soarta lor sau locația unde se află, ceea ce ridică temeri cu privire la posibile dispariții forțate, subliniază experții. Ei menționează că păstrează contactul cu Guvernul belarus în acest subiect delicat.

În 2020, Belarusul a fost scena unei reprimări violente care a vizat contestarea neobișnuită a realegerii lui Aleksandr Lukașenko, la putere continuă din 1994 în această fostă republică sovietică.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte