ONG-urile pentru egalitate și gen salută decizia CEDO în ceea ce-l privește pe pensionarul internat forțat la Psihiatrie, dar condamnă atacurile asupra Valentinei Buliga
Platforma pentru Egalitate de Gen și Coaliția Națională „Viața fără Violență în familie” a lansat un apel public prin care își exprimă îngrijorarea în legătură cu „distorsionarea” și inducerea în eroare a opiniei publice în legătură cu decizia CEDO prin care Guvernul de la Chișinău a fost obligat să plătească 7 680 de euro pensionarului din Glodeni, care în 2014 a lovit-o pe ministra Valentina Buliga, iar ulterior a fost internat la Spitalul de Psihiatrie.
„Membrii Platformei pentru Egalitate de Gen și ai Coaliției Naționale „Viața fără Violență în familie” constată că modul în care au acționat organele de drept din R. Moldova este condamnabilă și salută decizia CEDO. Totodată, ne exprimăm îngrijorarea față de modul în care a fost reflectată această știre de către instituțiile media și de atitudinea/poziția societății expusă în spațiul mediatic. Forma în care a fost mediatizată știrea, cât și reacțiile internauților au distorsionat și au indus în eroare cititorii asupra deciziei CEDO și cauzele reclamantului specificate în plângere. Constatăm, cu regret, că foarte multe persoane, prin atitudinea față de acest caz, încurajează violența în societate”, se arată în apelul Platformei.
Sursa citată amintește că, pe de o parte, reclamantul a depus o plângere la Înalta Curte de la Strasbourg, în care a invocat că i-a fost încălcat dreptul la libertate şi siguranţă, iar pe de altă parte justiția din R. Moldova a pornit o cauză penală pentru huliganism.
„Suntem martori la susținerea și promovarea diferitelor forme de agresiune, discriminare și instigare la ură. Majoritatea internauților au asociat acest caz cu situația politică din țară și cu funcția pe care o deținea atunci victima. Astfel, au apărut comentarii de încurajare și apreciere a acțiunii de violență, care a avut loc. Pentru că protecția împotriva discriminării și violenței nu se bazează pe criterii de gen, vârstă, etnie, statut social, apartenență politică, condamnăm orice formă de violență asupra oricărei persoane, precum și încurajarea acțiunilor de violență.
Astfel, îndemnăm societatea să nu tolereze și să nu promoveze agresiunea, discriminarea și violența și să păstreze decența în exprimări. Încurajăm instituțiile media să monitorizeze și, la necesitate, să excludă orice comentariu de instigare la ură și violență de orice fel împotriva oricui, inclusiv a femeilor. Facem apel public către orice persoană: femeie bărbat, tânăr, copil, demnitar sau simplu cetățean, care este victimă sau martor a violenței să raporteze autorităților competente. Doar astfel vom putea construi o societate fără violență”, se mai spune în apelul lansat de Platformei pentru Egalitate de Gen și ai Coaliției Naționale „Viața fără Violență în familie”.
Amintim că partidele de opoziție au cerut demisia deputatei Valentina Buliga, după ce CEDO a constatat că bătrânul a fost internat ilegal la Spitalul de Psihiatrie. De partea cealaltă, Valentina Buliga spune că nu dânsa s-a ocupat de anchetarea pensionarului care a lovit-o acum patru ani în timpul unei întâlniri cu cetățenii.
Încă o dronă lansată de ruși, găsită pe teritoriul R. Moldova: A treia în ultimele zile
Socialistul Bogdat Țîrdea, de nerecunoscut: Nu este de acord că ar susține războiul rușilor împotriva Ucrainei și că aplaudă distrugerea orașelor și satelor ucrainene, calificând afirmațiile ca „atentat la onoarea” sa
Maia Sandu, semnal de alarmă la Convenția Națiunilor Unite cu privire la schimbările climatice de la Baku: „R. Moldova este un exemplu elocvent de injustiție cu privire la schimbările climatice”