Omul care a contribuit DECISIV la debarcarea guvernării lui Dodon critică SECRETIZAREA informației legate de procurarea gazelor din surse alternative și propune unele măsuri concrete, care vor duce la reducerea facturilor la energie
Fosta ministră a Finanțelor, Mariana Durleșteanu, critică dur actuala guvernare pentru secretizarea informațiilor legate de procurarea gazelor din surse alternative și prezintă soluții pentru a atenua efectele crizei energetice în raport cu populația R. Moldova, care inevitabil va fi afectată.
„Acum este necesar de întreprins măsuri pentru reducerea facturilor la energie, printre care scăderea temporară a TVA la energie și gaze. Astfel vom reduce prețul cu 8%. Totodată, e nevoie de oferit ajutor de stat pentru centralele termice și electrice, din prețul de achiziție, pentru a nu permite falimentarea lor”, a scris pe Facebook Durleșteanu, cea care la începutul primăverii curente a refuzat să fie candidatul PSRM-Șor la funcția de premier și, astfel, au fost provocate alegeri parlamentare anticipate.
Sursa citată a formulat mai multe întrebări către actuala guvernare, care a decis alocarea a 1,7 miliarde de lei pentru creșterea capitalului statutar al companiei „Energocom” și achiziționarea a câte 1 milion de m3 de gaz pe zi.
Această tranzacție trezește următoarele întrebări:
▪️De ce a fost procurat doar 1 mln.m3 de gaz? Cu cât volumele sunt mai mici, cu atât prețul este mai mare.
▪️Care sunt termenii de achitare către compania poloneză?
▪️Ce sumă de bani a rămas pe conturile companiei ucrainene pentru tranzit?
▪️Care este costul final pentru procurarea la 1 mln m3 de gaz?
Întrebările sus-menționate generează și alte întrebări. Unde este transparența instituțională promisă cu atâta fermitate de PAS, atunci când erau în opoziție? Care sunt motivele secretizării informației legate de această tranzacție? De ce nu ne spuneți, stimați guvernanți, că „Energocom” va acumula datorii exact la fel ca și „Moldovagaz”? Am suspiciuni rezonabile că intenționați să puneți pe ghebul moldovenilor încă un miliard de lei datorie la gaze. Acest preț nu va fi transpus momentan în tarif pentru consumatori, ca nu cumva să înfuriați populația și așa iritată”, a menționat Durleșteanu.
Fosta ministră a adăugat că guvernarea nu are dreptul să ascundă informațiile care privesc populația R. Moldova. „Stimați guvernanți, noi vrem răspunsuri! Nu aveți dreptul să ascundeți informația și starea reală a lucrurilor! Întotdeauna am pledat pentru diversificarea surselor energetice pentru R. Moldova, dar nu în așa mod, cum încearcă să o facă guvernarea în prezent. Piață energetică necesită strategie și planificare, minte lucidă și rece, expertiză și experiență, nu haos, emoții și incompetență”, a conchis președinta Partidului „Legii și Dreptății”.
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani