Oligarhii lui Putin se tem că Trump va prăbuși prețul „aurului negru” vital pentru viitorul Rusiei
Donald Trump a anunțat că va extinde producția de petrol în Statele Unite, ceea ce ar putea duce la o scădere abruptă a prețului mondial al petrolului.
Oligarhii lui Putin se tem că Trump va prăbuși prețul „aurului negru” vital pentru viitorul Rusiei. Într-o declarație publicată pe canalul său Telegram, oligarhul rus Oleg Deripaska a avertizat că, sub noua administrație Trump, prețul petrolului ar putea ajunge la 50 de dolari pe baril până în luna mai a anului viitor, ceea ce înseamnă un colaps total pentru mașinăria de război a lui Putin.
În primul său discurs după victorie, Trump a promis o intensificare a exploatării resurselor petroliere americane.
„Avem mai mult aur negru decât orice altă țară din lume! Mai mult decât în Arabia Saudită, mai mult decât în Rusia”, a declarat el, citat de Newsweek.
După acest anunț, prețul petrolului Brent a scăzut imediat cu 2%.
Analiștii din Europa privesc cu preocupare această posibilă politică energetică agresivă, temându-se de efectele ei asupra pieței.
Potrivit Politico, victoria lui Trump ar putea alimenta un conflict comercial între Statele Unite și Uniunea Europeană, pe fondul divergențelor economice și comerciale.
În ciuda anunțului de intensificare a producției în SUA, prețul petrolului a înregistrat totuși o ușoară creștere recentă, de peste 1 dolar pe baril, din cauza tensiunilor din Orientul Mijlociu, unde există temeri că Iranul ar pregăti un atac asupra Israelului.
Declarațiile lui Trump au determinat o volatilitate pe piața petrolului, iar prețul petrolului WTI și Brent a scăzut semnificativ pe 4 noiembrie, imediat după anunțul oficial al victoriei sale în alegeri.
Poeta Ana Blandiana, la „Astra Film Chișinău”: Festivalul debutează, la Cineplex Loteanu, cu cel mai bun documentar românesc al anului. Toate proiecțiile sunt cu intrare liberă
Dorina Khalil-Butucioc, doctor în studiul artelor și culturologie: „Ne lipsește un Centru de Dramaturgie Contemporană. Circuitul prin Europa culturală e o restartare necesară”
CEC se pregătește să aprobe raportul privind rezultatele alegerilor prezidențiale din R. Moldova, pe care îl va trimite ulterior la Curtea Constituțională