Oligarhii lui Putin au scos zeci de miliarde dintr-o țară neutră. Unde au migrat banii
O țară neutră din Europa este îngrozită de un fenomen, care a apărut privitor la sancțiunile globale impuse oligarhilor și oamenilor de afaceri din Rusia, ce au conturi de miliarde aici. Asta a creat bătăi de cap centrului financiar din Elveția. Milionarii ruși își mută banii de pe bătrânul continent în altă parte, în special în Emiratele Arabe Unite, unde în 2022 au ajuns 100 de miliarde de dolari, mulți dintre ei provenind din Elveția, potrivit raportului Global Wealth 2023.
Pe de altă parte, țările G7, în special Statele Unite, s-au întrebat dacă Elveția face tot posibilul pentru a urmări activele rusești ascunse în seifurile băncilor lor, scrie Swiss Info, citat de ziare.com.
Băncile elvețiene se plâng că sunt prinse la mijloc cu încă mai multe documente pe lângă reglementările existente împotriva evaziunii fiscale și spălării banilor.
În Global Wealth Report 2023, Boston Consulting Group (BCG) a vorbit despre un „exod semnificativ al activelor rusești din Europa către Orientul Mijlociu”, evidențiat de o creștere de 100 de miliarde de dolari (88 de miliarde de CHF) a averii depuse în Emiratele Arabe Unite, în anul 2022, mulți venind din băncile din Elveția. Practic banii oliarhilor ruși au părăsit băncile din Elveția și au fugit în Emiratele Arabe, la 5.000 de kilometri distanță.
„Contradițiile dintre regimurile de sancțiuni [Statele Unite, Uniunea Europeană și Marea Britanie] duc în mod repetat la dificultăți majore de implementare și la riscuri inutile de conformare”, a declarat Philipp Rickenbacher, CEO al băncii Julius Bär și președinte al Asociației Elvețiene de Administrare a Patrimoniului, într-o conferință din iunie.
Cazul miliardarului rus din Elveția Oleg Tinkov evidențiază complexitățile cu care se confruntă băncile în aplicarea sancțiunilor. Marea Britanie a fost singura țară care a aplicat sancțiuni lui Tinkov, care au fost recent anulate. Dar toate națiunile occidentale au sancționat banca pe care a înființat-o, Tinkoff, și pe care ulterior a fost forțat să o vândă unui alt oligarh rus.
Elveția a decis să preia sancțiunile UE și nu are de ales decât să adopte sancțiunile SUA, care au o anvergură extrateritorială datorită puterii dolarului și a sistemului financiar american.
În loc să adopte cu bucurie astfel de măsuri, Elveția ar trebui să încerce în viitor să influențeze pachetele globale de sancțiuni într-un mod care să se potrivească cu agenda sa națională, susțin bancherii elvețieni.
Aceștia se supără în special de cererea UE ca rușii fără cetățenie sau reședință în UE sau EFTA (Elveția, Norvegia, Liechtenstein și Islanda) să înregistreze toate depozitele care depășesc 100.000 euro (95.600 franci elevețieni). „Elveția nu era pregătită pentru sancțiuni, pentru că doar SUA și UE le-au discutat împreună”, a declarat Grégoire Bordier, președintele Asociației Băncilor Private Elvețiene.
Un organism internțional există deja, sub forma Grupului operativ Elite, care gestionează sancținile Occidentului contra împuterniciților și oligarhilor ruși (REPO), care a fost înființat de națiunile G7, care includ SUA și UE.
Nimeni nu pare în stare să spună cu exactitate câți bani au rușii bogați în Elveția. Asociația Bancherilor Elvețieni estimează că suma totală este de aproximativ 150 de miliarde de franci francezi (173 de miliarde de dolari), care pălește în comparație cu activele offshore de 2,2 trilioane de CHF care sunt administrate de băncile elvețiene.
Obligația de a raporta depozitele de peste 100.000 CHF aparținând rușilor fără legături cu UE sau EFTA a ajuns la 46 miliarde CHF. Elveția a înghețat 7,5 miliarde CHF de active bancare rusești sancționate, împreună cu aproximativ 15 proprietăți. „Informațiile rare despre activele rusești în Elveția sugerează că autoritățile nu sunt suficient de active în căutarea bunurilor ascunse ale persoanelor sancționate”, a declarat Martin Hilti, șeful Transparency International Elveția.
Elveția a respins până acum acest tip de cooperare internațională, argumentând că sancțiunile elvețiene funcționează deja perfect fără a se alătura grupului operativ REPO. În plus, Elveția este disperată să își apere poziția de neutralitate politică, care ar putea fi afectată prin aderarea la o alianță occidentală privind sancțiunile împotriva Rusiei.
Gazul rusesc ar putea ajunge în Transnistria de la 1 februarie prin intermediul unei firme cipriote: Cantitatea oferită nu va permite producerea de energie electrică pentru malul drept al Nistrului
Republica Moldova se retrage de la concursul Eurovision 2025: „Selecția națională din acest an a evidențiat anumite provocări, inclusiv o scădere a interesului publicului și a calității generale a pieselor și prestațiilor artistice”
Cele zece ministere și agenții din R. Moldova cu ZERO servicii digitalizate: Guvernul bifează o rată generală de 59%