Olesea Stamate acuză procurorii și ofițerii CNA de „SABOTAJ” în cazul lui Iulian Muntean, care a ajuns, prin votul Parlamentului, membru al CSM, deși figurează într-un dosar penal
Șefa Comisiei parlamentare juridice, pentru numiri și imunități, Olesea Stamate, a acuzat astăzi Procuratura Anticorupție (PA) șu Centrul Național Anticorupție (CNA) de „sabotaj”, după ce instituțiile nu au furnizat informații despre dosarul penal în care figurează Iulian Muntean, cel care a devenit membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), după ce a fost evaluat pozitiv de către Comisia pre-vetting și a fost votat de Parlament.
Stamate a recomandat Comisiei pre-vetting, în cadrul audierilor organizate la Parlament, să solicite informații despre candidații pe care urmează să-i evalueze și de la Procuratura Generală, nu numai de la PA, CNA și Serviciul de Informații și Securitate.
Președintele Comisiei pre-vetting, olandezul Herman von Hebel, le-a spus deputaților structura pe care o conduce nu a fost informată despre faptul că Iulian Muntean este învinuit într-un dosar penal de luare de mită, în care mai figurează peste 70 de profesori și asistenți de la Academia de Studii Economice din Moldova.
Directorul CNA, Iulian Rusu, a anunțat că a fost inițiată o anchetă internă pe marginea faptului că numele lui Muntean nu a fost introdus manual în banca centrală de date cu toate persoanele bănuite, gestionată de Ministerul Afacerilor Interne.
„Am stabilit preliminar că există suspiciuni de rea-voință a anumitor angajați ai CNA și urmează să stabilim care a fost rolul acestor persoane”, a spus Iulian Rusu, adăugând că verificarea fizică a dosarelor este imposibilă, întrucât instituția păstrează „zeci de mii”, inclusiv pe cele clasate.
Șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi, a precizat că Procuratura Anticorupție nu este obligată să livreze informații Comisiei pre-vetting fără o solicitare în acest sens, iar Olesea Stamate i-a reproșat acestuia că ar fi fost „de bun-simț” ca instituția să ofere „de bunăvoie informații despre acest dosar”, mai ales că propunerea de punere sub învinuire a lui Iulian Muntean a fost inițiată de procurorii anticorupție.
„Îmi pare absolut revoltător faptul că o persoană este de 5 ani sub învinuire, iar această informație nu figurează în sistemul unic de evidență a infracțiunilor (argumentul procurorilor - că dacă ni s-ar fi solicitat direct aceasta informație de către Comisia pre-vetting sau orice alt organ - am fi chestionat toți procurorii din instituție - mi-a părut lipsit de orice logică, or nu suntem în epoca de piatra și nu degeaba avem sistem informațional!!!). Faptul că sunt fișe care nu sunt introduse în sistem generează o serie de alte potențiale probleme - datele statistice privind infracțiunile, caziere judiciare curate etc. Evident și faptul că sunt dosare care se murează timp de ani de zile este un alt aspect care trebuie soluționat. (...) Vom organiza ședințe de lucru cu reprezentanții structurilor responsabile pentru a ne asigura că toată informația este introdusă în registru, așa cum prevede cadrul normativ”, a declarat Olesea Stamate la finalul audierilor din Parlament.
Menționăm că responsabilii din domeniul justiției i-au solicitat lui Iulian Muntean demisia din funcția de membru al CSM, după ce presa a dezvăluit că acesta figurează într-un dosar penal și a ascuns acest lucru de Comisia pre-vetting. Muntean a acceptat să plece, dar a negat acuzațiile care i se aduc, spunând că acel dosar ar fi fost inițiat în 2018 la comanda regimului Plahotniuc, pentru că nu ar fi vrut să adere la Partidul Democrat.
Clasificare tarifară eronată a mărfurilor importate: Vameșii au găsit încă 87,366 de milioane de lei în 2024, în urma unor controale suplimentare
Guvernul COMPENSEAZĂ cu până la 50 la sută creșterea tarifului la energia electrică consumată de agenții economici, pentru a preveni majorarea în lanț a prețurilor la diferite produse și servicii
Avertismentul Uniunii Europene: Zborurile civile deasupra Rusiei se confruntă cu riscuri ridicate