Ferme ca în Regatul Țărilor de Jos: Olanda ar putea implementa în R. Moldova un proiect în domeniul cercetării şi tehnologiei pentru agricultură
Un proiect moldo-olandez dedicat activităţilor de cooperare în domeniul cercetării şi tehnologiei pentru agricultură ar putea fi dezvoltat în R. Moldova. La această înțelegere au ajuns delegațiile Republicii Moldova și Regatului Țărilor de Jos, care și-au dat întâlnire la Berlin, în cadrul Săptămânii Verzi 2023.
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare transmite că ministrul Vladimir Bolea a discutat cu omologul său olandez, Piet Adema, și ex-ministrul Guido Landheer, despre dezvoltarea sectorului zootehnic după modelul Olandei și despre atragerea investițiilor olandeze în agricultura din R. Moldova.
Oficialii au examinat și posibilitățile de inițiere a transferului de cunoștințe și de diseminare a bunelor practici între fermieri, pentru o mai bună gestionare a riscurilor la care este supus sectorul agricol.
„Ar fi o oportunitate pentru republica noastră de a învăța din experiența Olandei cum să dezvoltăm un sector durabil și rezilient. Cred că Inno Agrifood Academy by ADMA ar putea servi o platformă propice pentru lansarea unui proiect între statele noastre, cu accent pe cercetare, dezvoltare și inovare științifică”, a declarat Vladimir Bolea.
Menționăm că ministrul Vladimir Bolea conduce delegația Republicii Moldova care participă astăzi la Conferința miniștrilor agriculturii de la Berlin, organizată în cadrul Forumului Global pentru Alimentație și Agricultură GFFA 2023.
Evenimentul este la cea de-a 15-a ediție, fiind cea mai mare întâlnire a factorilor de decizie din domeniul agricol de pe toate continentele.
Miniștrii poartă discuții cu privire la răspunsul mondial la crizele actuale ce au consecințe îngrijorătoare asupra securității alimentare și nutriției și identifică, în comun, soluții pentru atenuarea majorării prețurilor la alimente, mărfuri, îngrășăminte și alte inputuri agricole.
Participanții vor conveni asupra unor acțiuni concrete în scopul sporirii securității și nutriției alimentare, îmbunătățirii eficienței și profitabilității sectorului agricol, gestionării durabile a resurselor naturale, combaterii schimbărilor climatice și protejării biodiversității.
Guvernul de la Chișinău, răspuns pentru liderul separatist Krasnoselski: „Moldovagaz” va achiziționa gazul natural și-l va livra în regiunea transnistreană. Tiraspolul insistă ca plata, achiziția și transportarea să fie efectuate de companii terțe
Centralele electrice regenerabile instalate în R. Moldova au atins la finele lunii decembrie 2024 capacitatea-RECORD de 580 MW. Aceste capacități asigură 16,72% din consumul anual al republicii noastre
Locuitorii capitalei care au pavat o bucată de teren destinat spațiilor verzi pentru a-și putea parca mașinile au investit degeaba: Parcarea neautorizată a fost demontată