Oficiu de LEGĂTURĂ NATO, înființat la Chișinău. Dodon: „Există amenințări serioase la adresa neutralității R. Moldova”
În R. Moldova urmează a fi înființat, în primăvara anului 2017, un Oficiu de Legătură NATO, potrivit unui acord semnat, ieri, de premierul Pavel Filip cu Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, la Cartierul General al Alianței Nord-Atlantice. Acest lucru nu este privit cu ochi buni de președintele ales al R. Moldova, Igor Dodon, care consideră că „exista riscul ca Occidentul să pună condiții ca procesul de integrare europeană să fie însoțit de cel de aderare la NATO”.
„Am certitudinea că deschiderea acestui Oficiu va contribui la valorificarea potenţialului de cooperare cu Alianţa prin implementarea iniţiativelor existente, a unei comunicări despre programele NATO, precum şi a unor proiecte noi realizate cu sprijinul Alianţei”, a declarat Pavel Filip la întrevederea cu Jens Stoltenberg.
Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, premierul R. Moldova a spus că ţara noastră este interesată în consolidarea dialogului politic și a cooperării practice cu Alianţa Nord-Atlantică în spiritul Parteneriatului pentru Pace şi în baza principiului neutralităţii constituţionale a Republicii Moldova: „Obiectivele acestei cooperări sunt reflectate în prevederile Planului individual de acţiuni al Parteneriatului, IPAP, pe care ţara noastră îl implementează din anul 2006”.
„Vreau să remarc lansarea recentă a trei proiecte importante pentru Republica Moldova în cadrul Programului Ştiinţă pentru Pace şi Securitate. Finalizarea proiectului privind distrugerea unui lot considerabil de pesticide şi substanţe chimice periculoase în Republica Moldova rămâne o altă prioritate în agenda bilaterală, realizarea căreia va aduce beneficii tangibile pentru sănătatea cetăţenilor şi pentru mediul ambiant”, a specificat Filip.
Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, a menționat, la rândul său, că Oficiul de Legătură NATO este unul civil și nu militar, iar Alianța Nord Atlantică respectă statutul de neutralitate al Republicii Moldova, integritatea teritorială și suveranitatea țării: „Suntem focusați pe conlucrarea cu Republica Moldova. Stabilitatea și prosperitatea Republicii Moldova este importantă și pentru NATO”.
Igor Dodon a declarat, în replică, faptul că acest lucru înseamnă „amenințări serioase la adresa neutralității R. Moldova”.
„Exista riscul ca Occidentul să pună condiții ca procesul de integrare europeană să fie însoțit de cel de aderare la NATO. Acum, când a fost ales un președinte socialist și statalist, guvernanții și occidentalii se grăbesc să realizeze unele proiecte de apropiere de NATO, deoarece ei înțeleg că, din moment ce voi intra oficial în funcție, mă voi opune acestor tentative. Poziția mea e fermă și este în acord cu dorința majorității absolute a cetățenilor R. Moldova – noi nu vrem armate străine pe teritoriul țării noastre (oricare ar fi ele), nu dorim să fim parte a blocurilor militare, nu dorim să fim membri ai NATO. Din funcția de președinte voi face tot ce stă în puterile mele pentru a păstra neutralitatea R. Moldova. Și o voi păstra”, a scris Dodon pe facebook.
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"