OFICIAL ucrainean, declarații la Chișinău: „Nu vom permite implicarea celor din stânga Nistrului în războiul dus de Rusia în Ucraina, deși se încearcă. Vom face tot posibilul să neutralizăm orice încercare de a provoca diversiuni la graniță”
Vicepremierul Oleg Serebrian: „Nu există niciun plan de sugrumare militară sau de alt fel a regiunii transnistrene, poziție împărtășită și de Chișinău, și de Kiev, și de partenerii noștri internaționali”
Ucraina se pronunță pentru o reglementare pașnică, prin dialog, a conflictului transnistrean, susține necondiționat suveranitatea și integritatea teritorială ale R. Moldova în granițele recunoscute la nivel internațional și nu va permite nicio provocare pusă la cale de separatiștii transnistreni, controlați de serviciile speciale ale Rusiei, la granița moldo-ucraineană.
Declarațiile au fost făcute astăzi la Chișinău de către Ambasadorul cu Misiuni Speciale al Ucrainei responsabil de dosarul transnistrean, Păun Rohovei, după discuțiile purtate cu vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.
Potrivit oficialului ucrainean, Rusia ar încerca implicarea transnistrenilor în războiul dus de acest „stat barbar” împotriva Ucrainei.
„Foarte clar am menționat și la Tiraspol, și la Chișinău: Ucraina este pentru o reglementare pașnică a acestui conflict și va fi foarte promptă când cei din stânga Nistrului vor încerca unele provocări, de fapt cei care controlează situația – FSB-ul rus și alte servicii speciale. Nu vom permite implicarea celor din stânga Nistrului în războiul dus de Rusia în Ucraina, deși se încearcă. Vom face tot posibilul să neutralizăm, vom fi foarte prompți la orice încercare a celor din stânga Nistrului să provoace unele diversiuni sau alte provocări la granița cu Ucraina”, a declarat Păun Rahovei, în cadrul unei conferințe de presă susținute în comun cu vicepremierul Oleg Serebrian.
Păun Rohovei a reiterat faptul că Ucraina își dorește reintegrarea R. Moldova și „reobținerea de către Chișinău a drepturilor sale depline asupra unei părți a teritoriului său care, prin provocări inclusiv ale statului agresor rus, s-a ajuns la ceea ce avem astăzi”. Totodată, Ucraina este și va fi parte componentă a tentativelor de reglementare a conflictului transnistrean.
„În același timp, am constatat și am căzut de acord cu partenerii noștri din R. Moldova că, astăzi, acest format internațional, de fapt de jure existent, este nefuncțional. Principala pricină a nefuncționalității acestui format este prezența în cadrul lui a statului care nu mai are nici dreptul moral și nici legal de a participa la astfel de tratative. Un stat barbar care, încălcând regulile și dreptul internațional, a atacat Ucraina în 2022 și continuă să provoace moarte, jale și necaz pe teritoriul statului nostru. Ucraina stă ferm pe poziție de a nu se așeza la masa de tratative cu Federația Rusă. E foarte bine că suntem înțeleși, suntem auziți și de alți parteneri ai noștri. Ucraina este un participant activ la procesul de reglementare a conflictului transnistrean și vom rămâne alături de colegii, aș spune de aliații noștri, în acest proces. Vom susține inițiativele Chișinăului care au drept scop reintegrarea republicii. Acest scop prevede bunăstare și prosperitate atât pentru malul stâng, cât și pentru cel drept, avem noi oportunități la etapa actuală – începerea tratativelor de integrare europeană. Sunt sigur și vreau să cred acest lucru că, la un moment dat, și cei de pe malul stâng al Nistrului vor înțelege viitorul și valorile acestui viitor și vor fi mult mai activi în acest proces”, a subliniat Ambasadorul cu Misiuni Speciale al Ucrainei responsabil de dosarul transnistrean.
Ambasadorul Rahovei a avut un mesaj și pentru cetățenii Ucrainei din Transnistria, inclusiv pentru pretinsul ministru de externe al regiunii, Vitali Ignatiev, cercetat penal de către Kiev inclusiv pentru „colaborare cu statul agresor”: „Ucraina e un stat de drept, are o legislație. Orice cetățean al Ucrainei trebuie să înțeleagă că, în afară de drepturi, are și obligațiuni, dar mai cu seamă responsabilități față de statul său. Dacă încalcă legea conștient, e normal să fie tras la răspundere. (...) Legea trebuie respectată”.
Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a subliniat, la rândul său, că „Ucraina este partenerul esențial în procesul reglementării transnistrene”, iar R. Moldova apreciază „foarte mult sprijinul pe care îl oferă Ucraina republicii noastre, inclusiv pe această dimensiune”.
Oleg Serebrian a acuzat Tiraspolul că atrage Chișinăul și Kievul în „provocări, cel puțin verbale”, cum ar fi „situații de la frontiera moldo-ucraineană pe tronsonul transnistrean”, încercând să demonstreze că Ucraina și R. Moldova ar planifica o „acțiune împotriva regiunii”.
„Vreau să subliniez încă o dată faptul că R. Moldova este determinată să soluționeze conflictul transnistrean exclusiv pe cale pașnică. Această poziție este susținută și de colegii noștri de la Kiev. Nu există niciun plan de sugrumare militară sau de alt fel a regiunii transnistrene, poziție împărtășită și de Chișinău, și de Kiev, și de partenerii noștri internaționali. Tot ce dorim este aducerea graduală a acestei regiuni în câmpul legal al R. Moldova. Soluționarea problemei transnistrene se va face exclusiv pe cale pașnică, pe calea dialogului, dar nu există o altă soluție decât reintegrarea plenară a acestei regiuni în R. Moldova. Orice alte scenarii nu pot fi luate în calcul”, a declarat vicepremierul Serebrian.
R. Moldova face față crizei energetice provocate de Rusia, fără a activa contractele de avarie. Aproape 50% din totalul energiei electrice este asigurat de România. Care e situația din Transnistria
UTIL // Ce trebuie să faceți pentru a putea beneficia de prețuri diferențiate la energia electrică pe ore de consum: Precizările ANRE
METEO // Luna ianuarie, între minus 35,5 și plus 18,4 grade Celsius, în R. Moldova