Oficial „Transgaz”: „Gazoductul Iași-Chișinău a fost pus în funcțiune pe 1 octombrie 2021 și poate asigura ÎNTREGUL necesar de consum de gaze al R. Moldova, cu excepția Transnistriei”
Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, prin care România poate exporta gaze naturale în Republica Moldova, a fost pus în funcțiune de la 1 octombrie 2021 și poate asigura întregul necesar de consum de peste Prut, cu excepția Transnistriei, rămânând doar ca furnizorii interesați să înceapă să nominalizeze volumele pe care vor să le vândă.
Anunțul a fost făcut de către directorul Departamentului Strategie și Management Corporativ al operatorului sistemului național de transport „Transgaz”, Elisabeta Ghidiu, la videoconferința Profit.ro Oil&Gas - „Unde sunt gazele din Marea Neagră când avem mai mare nevoie?".
CITIȚI și VIDEO // Vicepremierul Andrei Spînu pleacă miercuri la Sankt Petersburg, pentru a purta „negocieri dificile” cu Alexei Miller în privința aprovizionării cu gaze naturale a R. Moldova: „Avem nevoie de un audit care să confirme această datorie”
„Gazoductul Ungheni-Chișinău, în lungime de 120 de kilometri, la care lucrările de construcție au fost finalizate anul trecut, a fost operaționalizat și pus în funcțiune începând cu 1 octombrie 2021. În septembrie anul acesta, „Transgaz” a terminat și lucrările de dezvoltare din nord-estul țării, respectiv gazoductul Onești-Gherăești-Lețcani, plus cele două stații de comprimare aferente acestuia, o investiție în valoare de circa 173 de milioane de euro, și astfel conducta Ungheni-Chișinău este funcțională de la 1 octombrie. Ea poate transporta până la 6,5 milioane de metri cubi de gaze pe zi, cantitate care poate acoperi necesarul de consum al Republicii Moldova fără zona Transnistriei. Așteptăm și noi ca furnizorii să nominalizeze volumele de gaze pe care să le putem transporta (către Republica Moldova – n.r.). Noi, ca operator de transport și sistem, suntem pregătiți pentru asta", a spus oficialul „Transgaz”, citat de profit.ro.
Amintim că în Republica Moldova a fost declarată stare de urgență în sectorul energetic până pe 20 noiembrie, din cauza deficitului de gaze naturale, determinat de faptul că „Gazprom” nu livrează cantitatea stipulată în contractul prelungit până la finele lunii octombrie curent.
Autoritățile de la Chișinău au demarat procedurile de procurare a gazelor naturale din surse alternative, iar negocierile cu „Gazprom” în privința unui nou contract de livrare a gazelor către R. Moldova vor continua în această săptămână la Sankt Petersburg.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”