OFICIAL // Pretinsul contract despre gaze la tarif de 10 lei pentru găgăuzi, un FALS electoral. Ministrul Parlicov: „Compania din Turcia a negat faptul că s-ar ocupa de gaze și că ar fi semnat un asemenea document”
Contractul anunțat de bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, privind furnizarea de gaze cu 10 lei tariful pentru locuitorii din UTA Găgăuzia, este „un fals, o minciună” lansată în context electoral și, prin urmare, „nu poate fi executat”, a anunțat ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul unei conferințe de presă susținute astăzi la Guvern.
Oficialul a dezvăluit că „părțile semnatare” ale acelei „foițe” sunt o companie din Turcia care nici nu se ocupă cu gazele, o persoană care deține o brutărie în Germania și o firmă de la Bălți care nu a avut nicio activitate până în prezent.
„Noi avem deja confirmări că acest contract este fals. Acea companie din Turcia (ZEN SOLAR ENERJI SANAYI TICARET LIMITED SIRKETI– n.r.) cu care cică s-a făcut contractul infirmă că se ocupă de gaz și de fosile. Compania din Turcia a negat printr-un e-mail faptul că s-ar ocupa de gaze și că ar fi semnat un asemenea contract. Nici despre acea companie din Germania (Gas and Electricity Trading GmbH) nu există date despre activitatea pe piața gazelor. Managerul acestei companii administrează o cofetărie sau o brutărie pe undeva prin Germania. Să fim serioși: s-au adunat câțiva oameni – unul din Turcia care nu se ocupă de gaz cu unul din Germania care se ocupă de copt pâine și încă cu încă nu știu cine de a Bălți („NORDGAZ FURNIZARE” SRL) care nu a avut nicio activitate și iată noi amuș o să fericim poporul găgăuz, poporul bulgar și orheian cu gaz ieftin. Povești de adormit copiii”, a punctat Victor Parlicov.
Ministrul a adăugat că de pe documentele făcute publice cu tam-tam de către bașcanul găgăuz lipsesc datele de identificare a companiilor și ștampila celei din Turcia, stat în care se operează cu ștampile.
De asemenea, Victor Parlicov susține că și prețul indicat în acel contract, de 160,38 de euro mia de metri cubi de gaze, reprezintă o butaforie.
„Transportul gazelor din Turcia până în R. Moldova costă peste 100 de euro. Astăzi, dacă ia cineva gaz la hotar cu Turcia, până a-l aduce în R. Moldova trebuie să plătească 100 de euro pentru mia de metri cubi doar pentru transport. La aceasta trebuie adăugate și alte cheltuieli – tarife de transport pe teritoriul R. Moldova, tarife de distribuție etc. În foița ceea publicată drept contract de către doamna bașcan figurează o marjă de profit de 5%. Pentru companiile care livrează gaz la prețuri reglementate în R. Moldova, cum ar fi „Moldovagaz”, marja de profit e stabilită la 2,5%”, a comparat ministrul Energiei.
Parlicov a adăugat că Guvernul „ar fi fericit”, dacă pe piață ar fi în prezent gaze la acel preț, pentru că le-ar fi cumpărat „pentru toată populația R. Moldova, nu numai pentru anumite regiuni”.
„Șor îi are pe toți de proști. Contractul publicat de bașcan e un fals, minciună și nu poate fi executat. Suntem în campanie electorală și ei fac anumite promisiuni înainte de alegeri. Toată zarva, toate eforturile și toată vânzoleala asta în jurul gazului este mai mult un efort mediatic, de comunicare decât unul real de a livra gaz. Cei care se ocupă în mod real de livrarea gazului nu lucrează așa. Anume Guvernul, prin compania „Energocom” cu capital de stat, este acea entitate prin care noi încercăm să găsim gaz ieftin pentru toți cetățenii R. Moldova, nu doar pentru anumite regiuni. Noi am reușit să vânăm toată vara prețuri bune și putem spune că pentru această iarnă avem o certitudine pentru toți consumatorii din R. Moldova în privința prețurilor”, a punctat oficialul din Guvern.
Ministrul a adăugat că „Gazprom” livrează în prezent gaze la tariful de 830 de dolari mia de metri cubi pentru Transnistria, în timp ce „Moldovagaz” procură de la „Energocom” gaze cu un tarif de puțin peste 600 e dolari mia de metri cubi pentru malul drept al Nistrului.
Liderul separatist, Krasloselski, vizită la Moscova, cu zbor de pe AIC. Reacția Maiei Sandu
RAPORT // Curtea de Conturi a depistat nereguli în activitatea ODA: Peste jumătate de milion de lei, finanțare nerambursabilă, acordată unor beneficiari neeligibili și 70 de milioane de lei nevalorificate în cadrul Programului FACEM
Benzina și motorina se scumpesc și mâine: ANRE arată spre cotațiile Platts, care s-au majorat cu circa 20 - 21 de dolari per tonă în ultima zi