OFICIAL // Peste 6,6 MILIARDE de lei oferite în ultimii patru ani agricultorilor din R. Moldova din bani publici: „Din câte vedem, acești bani nu au fost utilizați prea bine pentru a produce efecte economice”. Fermierii ies miercuri la protest
Agricutorii din R. Moldova au beneficiat, în ultimii patru ani, de circa 6,609 miliarde de lei din bugetul public, a anunțat luni vicepremierul Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.
Potrivit oficialului din Guvern, în anul 2020, fondul de subvenționare a constituit 1,524 de miliarde de lei, în 2021 - 1,535 de miliarde de lei, iar în 2022 - 1,750 de miliarde de lei.
„Ne bucură faptul că fondul de subvenționare a crescut de la an la an, însă situația din agricultură rămâne a fi extrem de complicată. Din câte vedem, acești bani nu au fost utilizați prea bine pentru a produce efecte economice. Problema principală este lipsa de cooperare între agricultori, ceea ce îi face să fie supraîndatorați, lucru ce nu le permite să se dezvolte și să creacsă productivitatea”, a declarat Vladimir Bolea, în cadrul unei conferințe de presă.
Vicepremierul a amintit că, recent, Guvernul a alocat încă 200 de milioane de lei pentru a ajuta agricultorii afectați de consecințele secetei din 2022. Astfel, în anul 2023, fondul de subvenționare a ajuns la 1,8 miliarde de lei, iar fermierii pot aplica pentru cele cinci forme de subvenționare arobate de Guvern - rambursarea accizei la motorină, ajutorul financiar pentru fermierii afectați de consecințele crizelor din anul 2022, subvențiile complementare, plățile directe în sectorul zootehnic, precum și stabilirea cuantumului de motorină din ajutorul umanitar extern, destinat suportului agricultorilor afectați de seceta din 2022.
Directorul adjunct al Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură, Diana Coșalîc, a informat fermierii, în aceeași conferință de presă, că procesul de recepționare a cererilor pentru subvențiile în avans din partea fermierilor micro, mici, autorităților publice locale, instituțiilor de învățământ și de cercetare din domeniul agricol, va avea loc în perioada 18 septembrie - 16 noiembrie curent. În aceeași perioadă, vor fi recepționate cererile de subvenții post-investiții, ce pot fi depuse de toate categoriile de agricultori.
De cealaltă parte, Asociația „Forța Fermierilor” nu este mulțumită de setul de documente care le este cerut agricultorilor pentru a beneficia de anumit sprijin și anunță că va picheta miercuri sediul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și al Agenției pentru Intervenții și Plăți în Agricultură.
„Vineri, 25 august, AIPA a transmis către subdiviziunile teritoriale o circulară, prin care toți solicitanții pentru compensații și motorină sunt obligați să anexeze suplimentar la dosar extrase din registrele contractelor de arendă cu numerele cadastrale, numele și prenumele persoanelor de la care sunt arendate terenuri agricole și termenul de arendă. Menționăm că acest pas nu a fost discutat și coordonat cu asociațiile agricultorilor. Totodată, remarcăm fptul că ambele Regulamente privind acordarea acestui ajutor nu prevăd prezentarea astfel de documente. Dovada faptului că solicitanții posedă terenuri sunt certificatele de confirmare, eliberate de autoritățile publice locale, care conțin și numerele cadastrale. Aceasta forma de certificare deja a fost nu o dată folosită în procesul de subvenționare. Însă acum AIPA impune nefondat pe fiecare fermier să aducă extrasul din registrul primăriei cu sute sau chiar mii de terenuri agricole în formă separată pentru fiecare parcelă, cu indicarea proprietarului de la care este arendat pământul. Agricultorii sunt extrem de revoltați de această birocratizare excesivă a procedurii de depunere a dosarelor. Dincolo de faptul că acest sprijin este unul infim, întârziat și alocat doar pentru o parte din fermieri, se creează impresia că autoritățile abilitate fac tot posibilul pentru a sabota procesul acordării ajutorului respectiv”, se arată într-o declarație a Asociației „Forța Fermierilor”.
Copii după manuscrisele lui Mihai Eminescu, expuse în Parlamentul de la Chișinău
Explozia de pe Albișoara: Inspectorii de patrulare au demarat verificarea tuturor vehiculelor care se alimentează cu gaze
OPORTUNITATE pentru funcționarii publici din R. Moldova: Instruiri și vizite de studiu pentru a prelua experiența statelor europene pentru transformarea serviciului public din Republica Moldova