OFICIAL: Integrarea europeană înseamnă, pentru angajații din R. Moldova, salarii mai bune, mai multe locuri de muncă și mai puțină sărăcie. Cazurile statelor baltice


Integrarea europeană ar aduce multiple beneficii angajaților din R. Moldova, printre care salarii mai bune, mai multe locuri de muncă și mai puțină sărăcie, afirmă Corina Ajder, consiliera din cabinetul premierului Dorin Recean.
Aflată la Bruxelles unde participă la procesul de Screening pe domeniul muncii și ocupării forței de muncă, Corina Ajder a făcut referire la beneficiile resimțite de cetățenii celor zece state care au aderat în ultimii 20 de ani la Uniunea Europeană (UE).
„Astăzi, la Bruxelles, continuăm procesul de Screening pe domeniul muncii și ocupării. Discutăm punct cu punct cum aducem legislația muncii mai aproape de standardele UE. Așa că e firesc să ne întrebăm: care sunt beneficiile acestui efort pentru fiecare angajat?
Răspunsul e clar, dacă ne uităm la ce au realizat în 20 de ani cele zece țări care au aderat la UE în 2004, între care Lituania, Letonia și Estonia:
Salarii mai mari
De la economii cu venituri medii aceste țări au intrat în clubul celor cu venituri înalte (Banca Mondială).
Lituania: salariul minim a crescut de la 113€ la 1 038€. Fără UE, salariile ar fi fost cu 30% mai mici (FMI).
Locuri de muncă decente
Peste 6 MILIOANE de joburi noi - un sfert din cele deschise în ultimii 20 de ani în toată Europa.
Sprijin pentru cei vulnerabili
Sărăcia în rândul copiilor s-a înjumătățit - de la 41% la 17%.
Asta e Europa în viața reală: salarii mai bune, mai multe locuri de muncă, mai puțină sărăcie”, a punctat consiliera premierului Recean.
Amintim că R. Moldova este pe punctul de a deschide primele capitole de negociere pentru aderare la UE, aflându-se în plin proces de screening al legislației naționale în vederea stabilirii compatibilității acesteia cu cea comunitară.
R. Moldova a obținut statutul de țară candidată pentru aderare la UE în iunie 2023, iar autoritățile și-au pus drept scop să atingă obiectivul integrării europene până în 2030.









































































