OFICIAL // „Gazprom”-ul, obligat prin contract să livreze gaze la hotarul R. Moldova, NU a făcut rezervări pentru a asigura regiunea transnistreană în ianuarie. Gaze pentru Transnistria prin gazoductul transbalcanic de la traderi internaționali?
Gigantul rus „Gazprom”, care are obligația de a livra gaze naturale la hotarul cu Republica Moldova până în septembrie 2026, nu a făcut rezervări ale capacității de transport pentru luna ianuarie 2025 privind livrarea gazelor naturale în regiunea transnistreană. Una dintre soluții pentru a asigura Transnistria cu gaze, în ianuarie 2025, ar fi ruta transbalcanică, unde au făcut rezervări traderii internaționali din regiune ce depășesc necesarul de consum al regiunii transnistrene, sugerează secretarul de stat de la Ministerul Energiei, Constantin Borosan.
Mai exact, cantitatea de transport rămasă disponibilă prin gazoductul transbalcanic, în urma licitațiilor care au avut loc pe 16 decembrie, o depășește de circa patru ori pe cea livrată în prezent de „Gazprom” regiunii transnistrene - 24,35 de milioane versus 5,7 milioane de metri cubi pe zi.
„Suntem în contact cu colegii din țările de pe ruta transbalcanică și cunoaștem că Gazprom nu a făcut rezervări de capacitate de transport pentru luna ianuarie 2025. Rezervări de capacitate au făcut traderi internaționali din regiune. Pe 16 decembrie 2024, a treia zi de luni a lunii, conform calendarului ENTSO-G, au avut loc licitațiile pentru rezervarea capacității de transport a gazelor naturale pentru luna ianuarie 2025.
Pe gazoductul transbalcanic au avut loc rezervări de capacitate în următoarele puncte de interconectare:
*La hotarul dintre Turcia și Bulgaria (Malkoclar/ Strandzha 2) a fost rezervată o capacitate de transport de circa 2,55 mil. m3/zi. A rămas disponibilă capacitatea de 3,58 mil. m3/zi.
*La hotarul dintre Bulgaria și România (Kardam/ Negru Vodă I) a fost rezervată o capacitate de transport de circa 0,9 mil. m3/zi. A rămas disponibilă capacitatea de 8,77 mil. m3/zi.
*La hotarul dintre România și Ucraina (Isaccea 1 / Orlovka) nu au fost rezervate capacități de transport. A rămas disponibilă 10,35 mil. m3/zi.
*La hotarul dintre România și Moldova (Ungheni / Ungheni), a fost rezervată o capacitate de transport de circa 4,45 mil. m3/zi. A rămas disponibilă o capacitate de 1,65 mil. m3/zi.
La momentul actual, până la sfârșitul lunii decembrie 2024, livrările de gaze naturale ale Gazprom către regiunea transnistreană a Republicii Moldova constituie 5,7 mil. m3/zi. Consumul zilnic de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului în luna ianuarie, inclusiv la MGRES pentru producerea energiei electrice pentru malul stâng, fără aplicarea măsurilor de eficientizare a consumului, se estimează la circa 3,7 mil. m3/zi. Consumul zilnic al malului stâng, în ianuarie, în cazul în care MGRES funcționează pe bază de cărbune, reducerea la minimum a activității industriei, precum și aplicarea măsurilor de reducere a consumului, se estimează între 2,3 și 2,7 mil. m3/zi”, a explicat Borosan într-o postare pe Facebook.
Potrivit secretarului de stat de la Ministerul Energiei, următoarea licitație pentru rezervarea capacității de transport pentru luna ianuarie va avea loc zilnic, începând cu 31 decembrie 2024, pe tot parcursul lunii ianuarie.
Menționăm că malul drept al Nistrului este asigurat cu gaze naturale pentru toată perioada rece, procurate de pe piața europeană, în timp ce întregul volum de gaze naturale livrat de către „Gazprom”, câte 5,7 milioane de metri cubi pe zi, este direcționat pe malul stâng al Nistrului pentru acoperirea consumului regiunii transnistrene și pentru producerea energiei electrice necesare malului drept în proporție de peste 50%.
De la 1 ianuarie 2025, expiră contractul de tranzit al gazelor rusești pe teritoriul Ucrainei, iar autoritățile de la Kiev au anunțat că acesta nu va fi prelungit. Sistarea livrărilor de gaze de către „Gazprom” în plină iarnă ar putea duce la o criză umanitară în Transnistria. Autoritățile de la Chișinău au decretat stare de urgență pentru a putea interveni în timp util ca să ajute cetățenii din stânga Nistrului.
Un nou protest anunțat de Ilan Șor în fața Procuraturii Generale: „Degrabă, va fi imposibil de reparat situația”. Acțiunea urmează să aibă loc luni, 28 noiembrie
Prima reacție a Partidului „ȘOR”, după ce poliția a DEMONTAT corturile instalate pe bulevardul Ștefan cel Mare: „Noul simbol al PAS este, de astăzi, bâta și cagula”
Un nou protest de amploare în fața Președinției. Partidul „ȘOR" afirmă că la manifestația împotriva guvernării ar participa „peste 45 de mii” de oameni