OFICIAL // Fiecare al cincilea cetățean al R. Moldova este asistat social, peste 11% din populație trăiește din banii trimiși de peste hotare, iar cea mai mare parte a veniturilor lunare este cheltuită pentru MÂNCARE și întreținere
Un cetățean al R. Moldova a avut, pe parcursul anului 2023, un venit mediu lunar de 4 915 lei, mai mare cu 15,6% în comparație cu anul 2022. Totodată, în anul trecut, cheltuielile medii lunare de consum ale populației au constituit, în medie pentru o persoană, 4 248 de lei, cu 14,5% mai mult comparativ cu nivelul anului precedent. Potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), populația a cheltuit, în termeni reali, cu ajustarea la indicele mediu anual al prețurilor de consum, în medie cu 0,9% mai mult comparativ cu anul 2022.
Cercetarea Bugetelor Gospodăriilor Casnice a BNS arată că salariul a reprezentat cea mai importantă sursă de venit a populației - 52,5% din veniturile totale, cu 1,8% mai mult față de anul 2022.
De asemenea, 20,7% din populație a trăit anul trecut din prestațiile sociale alocate de stat, iar activitățile pe cont propriu au deținut o pondere de 12,7% din veniturile medii lunare ale unei persoane, jumătate dintre care au fost bani obținuți din activități agricole.
Datele BNS mai relevă faptul că 11,1% din populație a supraviețuit cu transferurile bănești din afara R. Moldova, mai ales cea din mediul rural.
Populația de la orașe a avut venituri în medie cu 2 299 de lei mai mari decât cea de la sate, adică de 1,6 ori mai mari.
Biroul Național de Statistică mai informează că principalele cheltuieli ale gospodăriilor din R. Moldova efectuate în anul trecut au vizat consumul de produse alimentare – 39,7%, plățile pentru locuință, apă, electricitate și gaze – 17,6%, procurarea de îmbrăcăminte și încălțăminte – 7,8%. În top urmează cheltuielile pentru achitarea serviciilor de transport - 7%, mobilier, dotarea și întreținerea locuinței - 5,3%, sănătate - 4,4%, telecomunicații - 4,3% etc.
Comparativ cu anul 2022, ponderea cheltuielilor pentru locuință, apă, electricitate și gaze s-a majorat cu 1,%, iar ponderea cheltuielilor pentru restaurante și hoteluri – cu 1% punct procentual. În același timp, s-a diminuat ponderea cheltuielilor pentru produse alimentare și băuturi nealcoolice cu 1,4%, sănătate – cu 0,7%, îmbrăcăminte și încălțăminte – cu 0,6%.
Cheltuielile de consum ale gospodăriilor casnice din mediul urban au constituit în medie 5 391 de lei și au fost cu 2 003 lei sau de 1,6 ori mai mari față de cheltuielile populației din mediul rural.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România