OFICIAL // Două treimi dintre mărfurile produse în Transnistria au fost vândute, pe parcursul anului 2022, în Uniunea Europeană: România și Polonia, principalele piețe de desfacere
Cu ochii spre Rusia, dar cu buzunarele spre Uniunea Europeană (UE). Este vorba despre Transnistria, regiunea separatistă a R. Moldova, care își exportă majoritatea produselor pe piața UE.
Datele oficiale, făcute publice de Biroul pentru Politici de Reintegrare (BPR), arată că agenții economici din regiunea transnistreană, înregistrați la Agenția Servicii Publice, au exportat, în anul trecut, 67,1% din produsele lor către țările UE, în creștere cu 10,2%, comparativ cu anul 2021.
Totodată, 50,1% din importurile Transnistriei au provenit anul trecut din UE, cu 4,4% mai mult decât în 2021.
Principalele cinci țări din UE cu care au loc peste 80% din schimburile comerciale import-export ale companiilor din regiune sunt România, Polonia, Italia, Germania și Slovacia.
„Efectele războiului din Ucraina, dar și suspendarea activității punctelor de trecere a frontierei de pe segmentul central (transnistrean) al frontierei de stat moldo-ucrainene denotă expres modificarea lanțurilor logistice și reorientarea și mai accentuată a activității comercial-economice din regiune către piața UE, precum și intensificarea cooperării cu malul drept al Nistrului”, explică BPR.
Datele din Registrul de stat al persoanelor juridice și întreprinzătorilor individuali arată că, la începutul anului curent, 2 336 de agenți economici din regiunea transnistreană erau înregistrați la subdiviziunile Agenției Servicii Publice, inclusiv 1 850 au fost luați la evidență provizorie.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania