OFICIAL // Doar patru judecători implicați în schema „LAUNDROMAT” au fost condamnați de instanțele din R. Moldova
Instanțele de judecată din R. Moldova au condamnat doar patru judecători implicați în schema prin care au fost spălați, acum mai bine de zece ani, peste 22 de miliarde de dolari proveniți din Federația Rusă prin sistemul bancar și judiciar autohton. Operațiunea este cunoscută în spațiul public cu denumirea „laundromat”, iar artizanul acesteia a fost fugarul Veaceslav Platon.
Datele Procuraturii Anticorupție arată că unul dintre judecători nu și-a mai aflat sentința, fiindcă a decedat între timp, iar cinci au fost achitați. În prezent, în instanțele de judecată mai sunt două cauze penale care vizează magistrații implicați în schema „laundromat”.
CITIȚI și DOC, FOTO, AUDIO // INVESTIGAȚIE: „Spălătorii” de miliarde
Instituția condusă de Veronica Dragalin anunță că toate deciziile din prima instanță au fost contestate la Curtea de Apel Chișinău.
Colegiul penal al Curții de Apel Chișinău a menținut, pe 15 mai curent, sentința primei instanțe din 23 septembrie 2022, prin care ex-judecătorul Gheorghe Marchitan de la Judecătoria Căușeni a fost recunoscut vinovat de pronunțarea cu bună-știință a unei hotărâri contrare legii. Totuși, Marchitan a fost liberat de răspundere penală în legătură cu survenirea prescripției tragerii la răspundere penală.
Cauza penală pe numele lui Marchitan a fost pornită în septembrie 2016 de către procurorul general.
CITIȚI și DOC, FOTO, AUDIO, INFOGRAFIC // INVESTIGAȚIE: „Spălătorii” de miliarde (II)
Potrivit materialelor, Gheorghe Marchitan a emis, în anul 2011, o hotărâre contrară legii, într-un caz civil, la cererea unei companii cu sediul în Marea Britanie, privind încasarea datoriei în sumă de 200 de milioane de dolari SUA, în mod solidar, de la o altă companie din Marea Britanie și fidejusorii săi - o persoană fizică cu domiciliul în Republica Moldova și două companii din Federația Rusă.
Judecătorul a emis și eliberat ordonanța judecătorească prin care a dispus încasarea datoriei în sumă de 200 milioane dolari SUA, în beneficiul creditorului – companiei străine/nerezidente cu sediul în Marea Britanie, în ciuda lipsei actelor juridice valabile care să ateste împuternicirile reprezentantului creditorului. De asemenea, judecătorul a ignorat faptul că și restul documentelor anexate la dosar nu erau autentificate corespunzător, precum și nici legalizate, astfel inculpatul la pronunțarea hotărârii judecătorești ignorând procedurile legale.
CITIȚI și Șeful PG afirmă că dosarul „Laundormat” ar fi „MACULATURĂ”, iar Platon nu ar avea nicio implicație: „Acolo nu e nimic”. Ce răspuns a venit de la Moscova vizavi de proveniența miliardelor de dolari trecute prin băncile și instanțele moldovenești
Urmărirea penală a durat aproximativ 4 luni, iar judecarea acesteia a durat în prima instanță mai bine de 5 ani, fiind examinat în procedură generală, inculpatul nerecunoscându-și vinovăția de comiterea faptei incriminate, iar judecarea apelului la Curtea de Apel a durat 1,5 ani.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania