OFICIAL // Decizia UE de a începe negocierile de aderare cu R. Moldova și Ucraina, benefică parteneriatului bilateral: Un nou impuls strategic, o mai bună cooperare politică, economică, conectivitate superioară în energetică, transport și logistică
Decizia Uniunii Europene (UE) de a începe negocierile de aderare cu Republica Moldova și Ucraina „a imprimat parteneriatului bilateral un nou impuls strategic, menit să asigure succesul tandemului moldo-ucrainean pe arena europeană, precum și să contribuie la o mai bună cooperare politică și economică bilaterală, la o conectivitate superioară a infrastructurii energetice, de transport și logistice”, afirmă Ambasadorul R. Moldova la Kiev, Valeriu Chiveri.
Într-un interviu acordat în exclusivitate Ziarului NAȚIONAL, diplomatul a arătat că poziția fermă a Republicii Moldova de condamnare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei a permis crearea unui cadru benefic pentru dezvoltarea cooperării bilaterale dintre cele două state.
„Spre exemplu, în contextul dezvoltării dialogului politic, s-a reușit organizarea mai multor vizite la Kiev ale președintelui Republicii Moldova, președintelui Parlamentului și ale primului-ministru. A cunoscut dezvoltare cooperarea în domeniul infrastructurii, fiind reabilitat tronsonul de cale ferată Berezino - Basarabeasca, a început realizarea proiectului privind construcția podului auto peste râul Nistru la frontiera de stat moldo-ucraineană în zona localităților Yampil - Cosăuți. De asemenea, Republica Moldova a devenit un coridor important pentru tranzitarea mărfurilor ucrainene, în special a cerealelor spre centrele logistice din România”, a declarat Valeriu Chiveri.
CITIȚI și TOP NAȚIONAL // Misiunea diplomatică a anului 2024 - Ambasada R. Moldova în Ucraina: „Chiar și după aproape trei ani de război, este greu să te obișnuiești cu un așa ritm de viață”
De asemenea, Ambasadorul Chiveri a ținut să sublinieze că autoritățile de la Chișinău sprijină inițiativele conducerii ucrainene pentru „încheierea războiului în baza unei păci juste și durabile, spre exemplu Formula păcii”.
Potrivit șefului misiunii noastre diplomatice de la Kiev, „Ucraina luptă nu doar pentru libertatea și independentă sa, dar și pentru pacea noastră, a tuturor”.
Citiți AICI interviul integral
CSM îi va propune președintei Maia Sandu eliberarea lui Alexei Paniș din funcția de judecător
„Rusia vrea HAOS în R. Moldova și ar putea regiza un atac cu drone asupra Centralei de la Cuciurgan, prezentat ca fiind din partea Chișinăului”. SCENARIILE posibile, după ce Rusia a acuzat R. Moldova că ar pregăti „atacuri” asupra Transnistriei
Biroul Politici de Reintegrare, reacție la sperietorile SVR: „Autoritățile ruse și partenerii lor de pe loc încearcă să destabilizeze situația din R. Moldova. Joc periculos”